Un eveniment – demn de cascadorii râsului, dacă n-ar fi trist  – s-a petrecut marţi, 30 martie, când o femeie de 37 de ani, a încasat, la Câmpeneşti, un dos straşnic de palmă, de la vecinul cu casa aflată alături, pentru că a făcut glume, pe seama lui, împreună cu soţul! Agresorul, sărac lipit şi fără ocupaţie – ca să concureze cu ei, care aveau camere de supraveghere pe casa de vacanţă – îşi lipse şi el un sticker, care atenţiona, fals, acest lucru. Iar când le-a auzit ironiile, turbat de furie, a venit la poarta vecinilor şi a acţionat  violent!

Tânărul cuplu aşteaptă, liniştit, în faţa cabinetului de consultaţii, de la I.M.L. Cluj. Remarc, imediat, faptul că femeia prezintă, în zona pometului, o urmă clară de lovitură. Aşa că mă adresez politicos cuplului, curios să aflu ce gen de eveniment i-a adus la instituţia medicală clujeană! Nu întreb în zadar, fiindcă bărbatul se oferă să-mi povestească întreaga tărăşenie, afară, pe o bancă, în curtea instituţiei. 

Asta, pentru că soţia lui se scuză că a acumulat multă oboseală, în cele 24 de ore, care au trecut de la incident – şi nu e în stare să se concentreze prea bine. Însă bărbatul o face, cu prisosinţă: dotat cu un excepţional simţ al umorului, acesta mă determină, în câteva rânduri, să izbucnesc într-un râs nestăpânit – şi să mă fac de minune, în preajma oamenilor aflaţi în curtea I.M.L. Cluj, din motive deloc vesele. Începe acesta:

„Noi muncim şi locuim la Cluj, însă în urmă cu patru ani ne-am cumpărat un teren la Câmpeneşti, comuna Apahida, pe care ne-am ridicat o casă de vacanţă. Aşa că poposim aici cât putem de des, ca să ne relaxăm, împreună cu copilul nostru, la aer liber. Şi, cum e normal, şi ca să prăjim, din când în când, mititei sau grătare, în curte. Ei, bine, tocmai acest lucru nu-l suportă – şi mai ales natura discuţiilor noastre, vecinul, pe care l-am găsit acolo – un ins fără ocupaţie, în vârstă de vreo 43 de ani, care locuieşte acolo cu concubina lui şi un copil. Deşi fără ocupaţie sună fals, fiindcă omul are de fapt o ocupaţie: aceea de observator şi pândar la tot ce se întâmplă, la noi în curte, dar şi pe la vecinii din jur, cu care e-n conflict permanent. ”

Apoi arată că el însuşi, prevăzător, cu aşa un vecin în preajmă, şi-a instalat câteva camere de supraveghere, pe căsuţa de vacanţă – dar şi în alte locuri strategice – atenţionând, totodată, posibilii instruşi, cu stickere, că locul se află sub observaţie video.

Însă – mărturiseşte el, râzând – „replica” vecinului a venit neîntârziat: acesta, deşi  nu putea fi vorba, nici prin vis, să-şi procure camere video, şi-a lipit şi el, pe geam, un sticker, prin care avertiza că gospodăria sa e „obiectiv supravegheat video”.

Continuă acesta: „Iar efectul gestului său a fost devastator: când am văzut pe geamul acestuia cum trona respectivul sticker, nu ne-am putut răbda şi am izbucnit în râs. Totuşi,  comentariile noastre au fost ponderate, rostite în surdină, însă vecinul – de profesie observator şi pândar, cum ziceam – se poziţionase, îndeajuns  de bine, încât să audă întreaga discuţie… Şi a apărut, curând, la poarta noastră. Eu nu l-am băgat în seamă, eram în curte cu copilul, aveam ceva de lucru. Soţia a fost cea care a ieşit la poartă.  

Individul, şmecher, a rugat-o să iasă puţin pe stradă, circa un metru – ca să nu intre la violare de domiciliu – după care i-a spus că îl deranjează afirmaţiile noastre. După care i-a ars o lovitură serioasă, cu dosul de palmă. Apoi a fugit şi s-a închis în locuinţă.” Imediat după incident, clujenii s-au prezentat la postul de poliţie Apahida, unde, între timp a apărut şi ambulanţa. Victima, după ce a fost consultată, în salvare, a făcut imediat plângere penală, pe numele agresorului, iar poliţia a îndemnat-o să se prezinte, degrabă, la I.M.L.Cluj, pentru a obţine certificat medico-legal. Între timp bărbatul primeşte un mesaj de la soţie, aflată în clădire, aşa că întrerupem discuţia, iar el dă fuga până la ea.

După câteva minute de şedere, de unul singur, în curtea I.M.L., cobor şi eu în sala de aşteptare a cabinetului de consultaţii, aflat la subsolul clădirii. Între timp, femeia intrase în cabinet.  Nu aşteptăm mult şi aceasta iese, ţinând în mână un certificat medico-legal. Şi, în coridorul golit de pacienţi, înainte de a-l părăsi, împreună cu soţia lui, bărbatul concluzionează:

”Avem de gând să-l punem la punct pe acest individ, fiindcă nu se poate aşa ceva. Invidia de care suferă el e o boală grea de tot – şi trebuie să i-o vindecăm cumva. Plus că-ţi trebuie ceva tupeu să loveşti o femeie, cu care nu ai nici un grad de rudenie sau legătură!  Vă daţi seama, cât de tâmpit poţi să fii să-ţi pui stickuri când nu posezi camere, iar când se discută despre asta să te răzbuni pe cei care au îndrăznit s-o facă! Frustrare maximă!”  

  coral