Scene de o mare cruzime, astă noapte, în localitatea clujeană Buza: o fetiţă în vârstă de 6 ani ar fi fost violată de către unchiul său, în vârstă de 18, la fântâna din curtea casei, după ce fetiţa se oferise să-l însoţească pe unchiul ei preferat, la fântână, ca tânărul să aducă apă. Fapta a fost descoperită de către mamă, după ce fetiţa i-a descris chinurile prin care a trecut, astfel că aceasta a anunţat imediat poliţia. Prompţi, oamenii legii au sosit de urgenţă la faţa locului şi au început anchetarea cazului, sub coordonarea unui procuror.

Tânăra mamă din comuna clujeană Buza a fost adusă dis de dimineaţă, la I.M.L.Cluj, de către doi poliţişti, împreună cu fetiţa ei de şase ani, pentru ca micuţa să fie consultată. După ce le instalează pe cele două pe scaune confortabile aceştia le părăsesc, fiind nevoiţi să îndeplinească anumite formalităţi birocratice la secretariatul instituţiei.

Bănuind cam care ar fi motivul sosirii lor la I.M.L. o întreb, cu mult tact, cam despre ce e vorba, la care aceasta mi-a mărturisit fără să şovăie:

„Eu locuiesc în aceeaşi casă cu socrul şi alte două fete, pentru că soţul m-a părăsit şi s-a mutat într-o comună din vecini, iar mama e moartă de vreo trei ani. Aseară, pe la zece şi jumătate, socrul l-a chemat pe frate-meu – care stă în vecini – să discute ceva cu el şi, la un moment dat l-a rugat să ne aducă nişte apă de la fântâna aflată în curte. Şi fetiţa, care era trează la ora aceea, a zis că-l însoţeşte, ceea ce s-a şi întâmplat. Nu era prima oară când mergea undeva împreună cu el, fiindcă era unchiul lui preferat şi se ataşase de el, iar eu nu auzisem – până astă noapte – să fi făcut vreun gest nepotrivit. Dar, după ce s-au întors cu apa, după câteva minute, fata mi-a povestit, plângând, tot ce a pătimit. Aşa că am dezbrăcat-o şi am examinat-o cu atenţie. Mi s-a părut că e aşa cum zice ea şi că nu mă minte, aşa că am chemat imediat poliţia, sunând la numărul de urgenţă 112”…

Subiectul devenind din ce în ce mai sensibil, femeia începe să se codească şi nu mai reuşesc să scot prea multe amănunte de la ea. Ascult însă, între timp, o convorbire telefonică avută cu o rudenie. Îi mărturiseşte acesteia că e la capătul puterilor – şi ea şi fetiţa – fiind nemâncate şi obosite, după o noapte în care s-au tot plimbat pe la diverse anchete.

Apoi, după sosirea poliţiştilor, între noi se aşterne o tăcere adâncă, în timp ce fetiţa dorme, pe scaun, iar ea răspunde la un chestionar… A urmat apoi o scenă de-a dreptul cutremurătoare: după ce intră în cabinet, fetiţa, în timpul consultului urlă efectiv, astfel că se disting cu claritate de pe coridor încercările disperate ale mamei şi ale medicilor de a o linişti.

Într-un final, tăcere deplină – şi, după câteva minute, ies cu toţii din cabinetul de consultaţii. Însă, de data aceasta mama, gardată de poliţişti, nu mă mai gratulează nici măcar cu o privire şi părăseşte, în grabă, instituţia medicală clujeană. În curtea interioară a instituţiei îi aşteaptă maşina poliţiei care le va transporta, după toate probabilităţile, în sfârşit acasă, în localitatea lor de baştină…

 

 

coral