În anul 2011, a avut loc – în localitatea clujeană Măgoaja, comuna Chiuieşti – un caz înspăimântător de pruncucid, care, în epocă, a avut un ecou uriaş în rândul populaţiei din zonă! În urma descoperirii autoarei, mama criminală a stat câţiva ani în puşcărie, eliberându-se în urmă cu ceva timp. Dar, după ce femeia a fost ridicată de poliţie, cadavrul micuţei a fost autopsiat la I.M.L. Cluj – şi nimeni dintre cei îndrituiţi să-l ridice şi să-l îngroape creştineşte nu a făcut acest lucru, astfel că trupul neînsufleţit se află şi la această oră în frigiderul instituţiei medicale clujene!

A ascuns, prin crimă, o relaţie secretă cu un vecin!

Cazul, cu adevărat incredibil, ne-a fost relatat astăzi de către unul dintre cei mai vechi şi reputaţi medici legişti clujeni, Dan Mucichescu, iar nerezolvarea lui, deşi au trecut nouă ani de la momentul când s-a petrecut, pune într-o oarecare încurcătură atât instituţiile statului cât şi morala noastră de popor creştin.

Domnia sa povesteşte că Ana S., o femeie (pe atunci) în vârstă de circa treizeci şi cinci de ani, din localitatea Măgoaja, a avut o relaţie secretă cu un vecin, de pe urma căreia, în noiembrie 2011, a dat naştere unei fetiţe perfect sănătoase. Însă – se pare – speriată de eventuala reacţie a tatălui său, după ce-a născut-o într-un loc izolat, neştiută de nimeni, şi-a ucis fetiţa nou-născută cu multă cruzime, călcând-o efectiv în picioare şi ascunzându-i apoi trupul într-o şură, sub nişte tulpini de porumb.

Dar, la scurt timp, cineva a descoperit cadavrul, astfel că, la o anchetă a poliţiei, mama ucigaşă a fost rapid descoperită, pusă sub acuzaţie şi condamnată.

Explică mai departe medicul Mucichescu: „Dacă, iniţial, s-a ajuns la concluzia că femeia avusese o depresie post-natală, datorată psihozei de lactaţie, ulterior s-a stabilit că a comis fapta într-o stare de luciditate perfectă, aşa că a ajuns în puşcărie. Nu ştiu cu exactitate dacă la această oră mai e încarcerată sau a fost deja eliberată… În orice caz, copilul nefiind înregistrat la Starea Civilă, practic acesta nu există, aşa că trupul său a ajuns în frigiderul instituţiei noastre, unde se află şi la această oră – iar noi nu ştim cine a greşit în acest caz!

Atunci, Poliţia Municipiului Dej a dispus autopsierea de către noi a cadavrului nou-născutului. Autopsia a relevat, cu claritate, că a fost vorba de o crimă, aşa că după finalizarea raportului de expertiză medico-legală, I.M.L.Cluj a făcut o adresă către Poliţia Dej, ca să facă diligenţele necesare pe lângă Primăria comunei Chiuieşti pentru eliberarea certificatului de naştere.

Însă de atunci, din 2011, nu s-a întâmplat nimic, ceva a întrerupt circuitul şi cadavrul nou-născutului e tot aici, la noi, neridicat! Iar întrebarea mea e adresată primarului comunei Chiuieşti: de ce nu eliberaţi de atâta timp certificatul de naştere pentru pruncul găsit în noiembrie 2011, pentru a putea fi îngropat pe baza unui certificat constatator al decesului, emis de către noi?”

Gavril Mihuţ, primar Chiuieşti: „Habar n-aveam de acest caz!”

La scurt timp de la dialogul cu doctorul Mucichescu îl apelez pe Gavril Mihuţ,  primarul comunei Chiuieşti. După ce mă ascultă cu luare aminte, acesta îmi răspunde, şocat de-a dreptul: „Doamne fereşte, habar n-aveam de acest caz! Secretarul Primăriei, care se ocupa de asemenea lucuri, a decedat în urmă cu trei ani, dar promit că mă interesez imediat şi vă resun!”

Nu trec mai mult de cinci minute şi primarul mă resună şi-mi mărturiseşte următoarele, la fel de tulburat: „Am vorbit cu doamna ofiţer al Stării Civile, care la vremea când s-a petrecut grozăvia lucra tot în Primărie… Mi-a spus că I.M.L. Cluj trebuia, în acest caz, să înmâneze certificatul de deces unui membru al familiei copilului.

Dar pentru că femeia a fost arestată, ea nu a putut merge la Cluj să-l ridice şi apoi, pe baza lui, să-l îngroape – iar familiei nu i-a păsat de pruncul mort.  Aceasta are, într-adevăr, doi fraţi, ambii cu probleme psihice şi sunt sigur că niciunul nu s-a prezentat la Cluj să ridice cadavrul pruncului, altminteri acesta n-ar fi zăcut acolo de atâta timp. Însă, în acelaşi timp, trebuie să vă spun că, până în ziua de azi, la primărie nu a sosit nicio hârtie: nici de la poliţie, nici de la I.M.L. Cluj, în care să ni se ceară să-l înregistrăm tardiv pe copil. Cât despre mamă, ea a stat vreo trei ani în închisoare, dar tocmai pentru că-i are în grijă pe cei doi fraţi ai ei a ieşit de ceva vreme. Acum e acasă, în Măgoaja, o ştim bine cu toţii, are în jur de 45 de ani.”

Îl întreb, totuşi, ce crede că ar fi de făcut pentru rezolvarea acestui caz nefiresc şi straniu. La care primarul îmi răspunde, cu promptitudine: „Mâine, când ajung la birou, analizăm situaţia şi promit că o să iau legătura cu I.M.L.Cluj, ca să facem toate formalităţile necesare pentru îngroparea creştinească a micuţei!”

Sorin Grecu coral