Incidente incredibile, ieri şi în această dimineaţă, în colonia de rromi din comuna clujeană Călăţele! O tânără, mamă a patru copii, i-a pârât la poliţie pe trei fraţi din vecini, că încearcă să-l învețe soţul său să ia droguri. Aceştia, după ce au fost luaţi la întrebări de oamenii legii, s-au răzbunat teribil pe tânăra mamă: ieri după masă au distrus-o în bătaie, iar azi dimineaţă, în jurul orei trei, i-au aprins casa în care dormea liniştită, împreună cu soţul şi cei patru copii.

Luni, 17 mai, în sala de aşteptare a I.M.L. Cluj îşi fac apariţia trei femei de etnie rromă iar una dintre ele – cea mai tânără, în vârstă de 21 de ani – ţine în braţe un copilaş. Aceasta e şi persoana care are nevoie de certificat medico-legal, având un plasture pe frunte şi, conform spuselor sale, nenumărate echimoze pe spate, de la o bătaie cruntă, încasată în ajun.

Explică, supărată, mama tinerei: „Săptămâna trecută, trei fraţi din vecini au fost la Diana acasă şi s-au apucat să consume prafuri, încercând să-l înveţe şi pe soţul ei să le consume. Le zdrobiseră şi le trăgeau pe nas, de pe tableta fetiţei de patru ani”…

Îi preia Diana, nerăbdătoare, din zbor, relatarea: „Când i-am văzut ce fac, le-am spus să plece din casa mea fiindcă mai am nevoie de soţ în libertate, nu în puşcărie, având de crescut patru copii. I-am ameninţat cu poliţia, dar lor nici nu le-a păsat. Aşa că m-am dus la post şi le-am spus domnilor agenţi tot, şi chiar şi fetiţa de patru ani le-a spus ce-a văzut la noi în casă. Iar duminică, cei trei m-au prins chiar la drum, la marginea satului, când să intru în colonie şi m-au snopit în bătaie.

Mi-au ars nişte pumni în faţă şi apoi multe lovituri de par, peste spate – iar pe mama au blocat-o în locuinţă, ca să nu poată sări în apărarea mea. Şi, azi noapte, pe la trei dimineaţa, a avut loc grozăvia: au dat foc casei noastre! Noi dormeam fără probleme când l-am auzit pe băiatul noastru de şapte luni cum tuşeşte… Intrase, printr-o spărtură din geam, fum de afară, cum aprinseseră casa – şi de aici ne-a venit salvarea, am putut ieşi înainte să ardem toţi, înăuntru, ca şobolanii”.  

Apoi, ostenită, o lasă pe maică-sa să detalieze subiectul. Aceasta nu aşteaptă să fie întrebată de două ori şi continuă relatarea: „Înainte trebuie să vă spun că după bătaia cu pari, încasată de fiică-mea, am chemat imediat ambulanţa, poliţia şi am dus-o pentru îngrijiri la Spitalul din Huedin. Să vă mai spun cum m-am simţit astă noapte când am văzut para aia uriaşă de foc, la casa fiicei mele? Am crezut că leşin, mai ales că nici cele trei echipaje de pompieri, sosite la faţa locului, n-au putut face mare lucru. Iar acum, primul lucru după ce terminăm aici, va fi să ne prezentăm la postul de poliţie şi să depunem plângere pe numele făptaşilor”

Nu-şi încheie bine fraza şi fiica ei este poftită în cabinetul de consultaţii. Aceasta se întoarce, după circa zece minute, cu un certificat în care legiştii i-au recomandat opt zile de îngrijiri medicale. Iar, la final, înainte de apărăsi incinta instituţiei medicale clujene, mama tinerei concluzionează: „Sper să reuşim să-i obligăm acuma pe cei trei să reconstruiască locuinţa – fiindcă la acestă oră nu se mai poate sta în ea. De asemenea, avem încredere că legea îşi va spune cuvântul şi ne va face dreptate, dându-i fiecăruia numai ce merită!”

coral