Hotărât lucru, duminică, de Luminaţie, lângă Cimitirul mare din Dej putea avea loc o tragedie! Totul, după ce un ins turmentat, cu locuinţa aflată în zonă, supărat că o familie şi-a parcat maşina în faţa porţii sale, a năvălit peste aceasta, înarmat cu o bară metalică. A picat victimă fiul familiei, un tânăr în vârstă de 27 de ani, care a sesizat pericolul şi a ieşit în faţă, sacrificându-se şi încasând lovituri la mâini – şi una direct în cap!

În dimineaţa zilei de luni, 2 noiembrie, Attila, un dejean în vârstă de 27 de ani, aşteaptă, cu un plasture serios aplicat pe arcada stângă, să fie consultat de medicii de la I.M.L. Cluj. Îmi mărturiseşte că în seara precedentă sora, tatăl şi iubita lui au avut parte de cel mai negru episod, trăit vreodată!

Apoi, văzând că este poftit în cabinet un alt pacient care aştepta dinaintea sa,mi-l relatează pe îndelete:

„Ieri seară, pe la 17.30 am parcat în faţa porţii casei de pe strada Traian nr.2, situat în apropierea cimitirului, cu gând să punem, de Luminaţie, nişte flori, la mormântul mamei şi a bunicilor. Eram însoţit de tata, de soră şi de iubita mea. Nu am apucat să coborâm bine din maşină şi ne-am şi trezit în faţă cu un ins trecut de 60 de ani, care puţea de la o poştă a băutură.

Acesta ne soma, înjurându-ne, să ne cărăm de acolo fiindcă trebuie să vină fiul său şi să-şi parcheze el maşina acolo. Tata a încercat, timid, să-l roage să ne tolereze măcar zece minute, până aprindem o lumînare la mormântul celor dragi nouă, fapt care pe individ l-a scos din minţi: a dat fuga în curte şi s-a întors cu o ţeavă metalică, după care – fără să mai zică vreun cuvânt – a năvălit peste noi! Era pregătit să ne ia la bătaie, pe rând, pe fiecare! Atunci l-am ameninţat cu poliţia, fiindcă nu ni s-a părut normal să profereze asemenea ameninţări, într-un loc şi într-o situaţie în care nu era cazul să se întâmple aşa ceva! Şi, intuind faptul că omul nu va fi prea impresionat de vorbele noastre, şi că ne va lovi fără milă, am ieşit în faţa alor mei, pregătit să încasez loviturile. Şi acestea au curs, din belşug – la început peste mâini, fiindcă mă apăram – apoi una direct în arcadă, umplându-mă imediat de sânge!”

Tânărul arată în continuare că a făcut un semn unui echipaj de poliţie rutieră, ce tocmai trecea prin zonă, iar acesta  a chemat imediat un echipaj de la Poliţia locală. „Între timp sosise acolo şi fiul agresorului, dar care nu a intervenit în vreun fel – poate pentru că-i cunoştea, tatălui, năravul – iar poliţiştii l-au legitimat pe bărbat. După aceea, am cerut permisiunea poliţiştilor ca să mă deplasez până acasă, ca să-mi schimb hainele pline de sânge, după care m-am prezentat la sediul poliţiei şi am făcut plângere penală.

Abia după asta m-am dus la Spitalul Municipal Dej, ca să capăt îngrijiri medicale. Iar acum, iată-mă la I.M.L., ca să-mi scot certificat medico-legal şi să încerc, pe această cale,  să-mi găsesc dreptatea”!

Curând, tânărul este poftit în cabinet şi se întoarce, la scurt timp, cu un certificat în care legiştii i-au recomandat câteva zile de îngrijiri medicale. Apoi, politicos, salută şi părăseşte instituţia medicală clujeană…

 

                                                                         Sorin Grecu coral