Alex este un tânăr din Turda, om cu o viaţă chinuită, care s-a ridicat pe cont propriu, învăţând până la urmă şi o meserie. Weekend-ul trecut, acesta s-a întâlnit cu trei foşti colegi de generală, inşi „bengoşi”, plini de bani, sosiţi din Occident, în vacanţă. Dornici de distracţie, l-au luat cu ei la o cabană din satul Ocoliş, judeţul Alba, unde l-au cinstit cu băutură. Însă, la întoarcerea spre Turda, inexplicabil, aceştia l-au bătut pe Alex cu pumnii, picioarele şi o rozetă, după un scenariu pe care-l mai aplicaseră o dată asupra lui!

Alex, tânărul în vârstă de 23 de ani din Turda, aşteaptă, răbdător, pe o bancă din curtea I.M.L. Cluj, să fie consultat de medicii legişti. Aflu că mai fusese la instituţia medicală clujeană şi în ziua precedentă, dar bietul om nu avusese banii necesari consultului, aşa că s-a întors a doua zi – marţi, 11 mai, a.c., după ce-a făcut rost de 38 de lei, taxa pentru care se eliberează certificatul medico-legal. Vorbeşte cu multă dificultate – are o rană şi în interiorul gurii – şi îşi masează încontinuu toracele şi ţeasta, „încununată” cu un măreţ cucui.

Declară, trist, că de sâmbătă, când a încasat bătaia, nu a mâncat aproape nimic, doar a băut ceai cu paiul, gustând şi un pic de pâine, înmuiată în licoarea mai sus amintită. Adaugă apoi acesta, pornit pe destăinuiri că, de copil, viaţa sa a fost o perpetuă luptă pentru supravieţuire, fiind crescut de tată şi de bunică, după ce mama naturală l-a părăsit când avea doar un an. Mărturiseşte, de asemenea, că a făcut doar şase clase primare, după care – familia fiind săracă şi neputând să-l ţină mai departe în şcoală – a învăţat meserie, muncind în special pe şantiere .

„Am lucrat la termopane, în Jucu, pe şantierul militar din Cluj-Napoca – dar şi la instalat borduri sau la făcut diverse măsurători. Toate alea le-am încercat” – punctează el.

Trece apoi la tema zilei, cea pentru care s-a prezentat la I.M.L.: „Sâmbătă, trei foşti colegi de-ai mei de clasă m-au luat cu ei, pe şoseaua care duce spre Câmpeni, până la Ocoliş, primul sat din jdeţul Alba şi m-au dus la restaurantul lui Călin, un celebru bucătar, vedetă a emisiunilor televizate… Acolo am băut, cu moderaţie – doar trei beri – deşi foştii colegi doreau să-mi plătească mai multe. Am fost precaut, pentru că în urmă cu doi ani am încasat o bătaie, tot de la ei, pe care mi-au dat-o numai aşa, din distracţie. Plus că şi acum tot şuşoteau între ei, ca şi cum ar fi vrut să-mi pregătească ceva, însă nu credeam că se va ajunge unde s-a ajuns.”

Alex arată că totul a decurs de minune la Ocoliş, însă numai până la drumul de întoarcere spre casă, când, în autoturism, unul dintre foştii colegi a început să-l batjocorească urât de tot. El i-a răspuns, însă, că nici măcar nu-l ia în seamă.

„Atunci, i-a sărit ţandăra şi i-a urlat proprietarului maşinii să oprească. Apoi m-a dat jos şi a început bătaia, cu un cot în gură. Iar şoferul, împreună cu al treilea coleg au sărit şi ei pe mine…şi mi-au dat. Aşa am căpătat, rapid, o lovitură de rozetă în moalele capului şi apoi alţi pumni, nenumăraţi, dar şi picioare – asta când mă aflam deja „la somn”. Într-un final, după ce s-au descărcat bine, m-au urcat înapoi în maşină şi m-au dus acasă. Primul lucru pe care l-am făcut, când am ajuns la Turda, a fost să mă prezint la poliţie, iar poliţiştii m-au trimis la I.M.L. Cluj, ca să-mi scot certificat medico-legal, după care să mă întorc la ei… Şi, cum v-am spus, am fost şi ieri aici, dar crezusem că nu am nevoie  să plătesc pentru consult – fiindcă data trecută când m-au bătut, aceiaşi colegi, nu avusesem nevoie.”

(Nota noastră:  mai mult ca sigur, bietul tânăr nu avusese nevoie atunci de bani, fiindcă venise prin Ordonanţă de la poliţie, suportată financiar de către statul român, aşa cum se petrece îndeobşte în cazul unor agresiuni mai serioase)

Curând, tânărul este poftit în cabinet. Se întoarce cu un certificat în care legiştii i-au recomandat trei zile de îngrijiri, sfătuindu-l însă să se prezinte de urgenţă la un consult cu computerul tomograf, necesar pentru detectarea unor leziuni cerebrale. Totul, deoarece acestea, netratate, ar putea avea pentru victimă consecinţe fatale. Apoi, cu certificatul în mână, Alex îmi mai mărturiseşte ceva, cu aer conspirativ:

„Am un unchi, procuror la Mureş, pe care l-am sunat şi i-am povestit ce mi s-a întâmplat. M-a sfătuit să nu-i las pe cei trei bătăuşi şi să-i urmăresc în justiţie până-n pânzele albe! Fiindcă, dacă va mai urma o a treia bătaie, pentru mine s-ar putea să fie ultima – adică s-ar putea ca de data asta să mă omoare! Şi mi-a mai spus ceva: să-l ţin la curent cu desfăşurarea cazului fiindcă, dacă poliţiştii din Turda îi scot basma curată pe cei trei, va interveni el ca să se facă dreptate! ”

Apoi, salutând politicos, tânărul părăseşte, şchiopătând,  incinta instituţiei medicale clujene… coral