Scenă de groază, în noaptea de joi spre vineri, a săptămânii trecute, într-un sat arondat comunei clujene Chinteni: un tânăr de 21 de ani a spart uşa vecinei sale, vârstnice şi a năvălit peste ea, cu gând s-o violeze! Văzând însă opoziţia îndârjită a femeii, care a reuşit să-l scoată din casă, acesta, la plecare a smuls un lemn dintr-un gard şi i-a croit victimei câteva lovituri peste mâini, după ce a vizat capul! Pensionara a anunţat urgent poliţia şi apoi s-a prezentat la I.M.L. Cluj pentru a-şi scoate certificat medico-legal şi a-l acţiona în justiţie pe junele prea înfierbântat!

Victima este o pensionară în vârstă de 65 de ani, care trăieşte singură într-un sătuc arondat comunei clujene Chinteni. E văduvă de nouă ani şi are patru copii mari, aflaţi cu toţii la casele lor: doi  sunt stabiliţi în străinătate şi doi în Cluj-Napoca.

Adaugă, cu mândrie, că are şi cinci nepoţi… Apoi povesteşte, în sala de aşteptare a I.M.L.Cluj, că în noaptea de joi spre vineri a săptămânii trecute s-a trezit că un vecin, rrom, mai tânăr decât ea cu aproape 45 de ani, năvălise peste ea, în pat, după ce-i spărsese în prealabil uşa de la intrare! Explică femeia mai departe, cu o scăpărare de mânie în priviri:

“Eu nu m-am speriat cu una cu două de acest tânăr, mi-e vecin şi, brusc, Dumnezeu mi-a dat putere să mă lupt cu el! Îl ştiu bine, fiindcă el şi familia lui îmi fac multe necazuri: de la furtul legumelor din grădină, până la împuţirea fântânii satului. Atât de tare o împut, încât am ajuns să-mi procur singură apa şi să o car de la distanţe mari… Excitat, îmi tot zicea o mulţime de porcării şi, în acelaşi timp mă ameninţa că mă omoară. Dar eu am reuşit, până la urmă, să îl scot din casă şi, mai mult, să-l şi urmăresc prin curte. Însă, la un moment dat, în timp ce pleca, a rupt un lemn din gard şi a început să mă lovească cu el, căutându-mi în mod special capul. M-am apărat cu mâinile, aşa cum am putut, şi rezultatul a fost că mi le-a învineţit peste tot, până la coate. Sunt sigură că, în cazul în care individul m-ar fi nimerit în cap, la ora aceasta aş fi fost moartă! Bine că s-a speriat de ţipetele mele şi a fugit!”

 Femeia mărturiseşte în continuare că a sunat degrabă la poliţie, însă aceasta a venit – cu trei echipaje deodată – doar la ora două noaptea, când s-a şi apucat de anchetă. “Două echipaje erau prezente la familia tânărului, pe când la mine era unul… Atunci eu le-am povestit poliţiştilor tot ce am pătimit din partea vecinului – iar aceştia m-au sfătuit să mă prezint cât mai  rapid la I.M.L Cluj, după care să le duc certificatul medico-legal. Am reuşit să vin la I.M.L. abia astăzi, pentru că-s în vârstă, am diabet şi fac insulină – însă, în ciuda tuturor riscurilor la care mă expun din partea familiei de rromi din vecini, nu am de gând să cedez! Asta, pentru că nu-i normal să stai liniştită în casă şi să te trezeşti cu ditai individul, băut, peste tine, pornit să te violeze sau cine ştie ce să-ţi facă!”

Femeia este poftită, curând, în cabinetul de consultaţii şi se întoarce, după circa zece minute, cu un certificat în care legiştii i-au recomandat câteva zile de îngrijiri medicale.

Apoi, cu aceeaşi hotărâre în priviri – pe care i-am remarcat-o încă de la începutul întâlnirii noastre – şi-l împătureşte cu grijă, îl vâră în poşeta voluminoasă şi, după ce salută politicos, părăseşte instituţia medicală clujeană…

 

coral