Un caz incredibil mi-a fost făcut cunoscut, în această dimineaţă, la I.M.L.Cluj: cel al unei femei în vârstă de 81 de ani, din comuna Floreşti, ruptă în bătaie de un bărbat de 49 de ani, aşa-zis om al mănăstirii din vecini, care se lipise de sufletul ei! Insul, după ce îi făcuse niscaiva lucrări ieftine în gopodărie, s-a aciuat pe lângă casa bătrânei. Astfel, în noaptea de 13 spre 14 a lunii a dat, în sfârşit, asaltul final: i-a cerut, violent, femeii, pensia. Şi cum aceasta nu a acceptat, a bătut-o crunt şi a sechestrat-o apoi ore în şir!

D-na Maria – victima agresiunii de la Floreşti, de noaptea trecută, o văduvă trecută de 81 de ani – este însoţită, la I.M.L. Cluj, de fiica ei, la rându-i femeie în vârstă, despre care aflu că e bolnavă de cancer. Bătrânica tace, aflată încă în stare de şoc, însă fiica ei este în măsură să-mi ofere date cuprinzătoare despre evenimentul care le-a afectat, teribil, pe amândouă. Îi promit mediatizarea cazului, iar ea răsuflă uşurată, ca şi cum i-aş fi luat o piatră de pe inimă:

„Vai, ce bine-ar fi să scăpăm de acest individ, fiindcă poliţia ne-a spus că nu-i poate face nimic, atâta vreme cât nu a comis ceva şi nu există plângeri împotriva lui. Însă, acum, după ce i-a făcut mamei ieri noapte, sper că va fi în sfârşit arestat!”

Apoi continuă relatarea, sub privirile femeii de 81 de ani: „Povestea a început în urmă cu vreo două luni, când acest idivid a fost tocmit de către mama ca să-i facă nişte lucrări acasă, în gospodărie. E de origine de prin zona Bistriţei şi poate fi întâlnit permanent la Mănăstirea Floreşti, unde face pe religiosul şi le spune tuturor că lucrează acolo.

Ei bine, a muncit la mama trei săptămâni, perioadă în care a fost găzduit şi hrănit de către ea. Însă, după câteva zile de la terminarea lucrării, omul s-a întors şi s-a impus cu forţa la ea acasă, ba, mai mult, se dădea nepotul ei şi se certa cu toţi de pe stradă, ameninţându-i cu bătaia. Le spunea că el este moştenitorul casei şi a tot ce are mama, pozând în stăpânul zonei. Atunci, îngrozită – şi dornică să aflu adevărul – am căutat-o pe o măicuţă de la mănăstirea Floreşti şi am întrebat-o ce-i cu individul ăsta. Maica s-a îngrozit şi m-a sfătuit să scăpăm cât de repede de el, fiindcă e extrem de periculos! Asta, deoarece se infiltrează printre oamenii în vârstă şi fără apărare, le câştigă încrederea, după care încearcă să le ia tot ce deţin! Aşa am aflat – de la oameni, nu de la poliţie – că mai are două-trei plângeri împotriva lui şi că, de asemenea, la această oră în mănăstire trăieşte o familie care a scăpat de el cu mare greutate. Oamenii aceia, sigur, vă pot povesti ce-au pătimit cu individul respectiv!” Femeia trage puternic aer în piept, după care trece mai departe la relatarea evenimentului: „Ei, bine, în noaptea de 13 spre 14 aprilie, pe la ora 1.00, a sărit gardul curţii, a spart uşa din spate a casei şi a intrat peste mama în cameră! Ajuns acolo, i-a luat cheile şi telefonul mobil, cerându-i banii – fiindcă tocmai aceasta luase pensia!”  

Nu-şi termină bine vorba şi femeia este întreruptă de bătrână, care insistă să povestească ea însăşi întreaga scenă. Aşa că începe: „S-a apucat să răscolească prin toată casa şi, pentru că nu mi-a găsit banii, m-a întrebat ce casă-i asta unde nu găseşti bani? „Scoate banii, c…ă bătrână, că te omor în noaptea asta!” – tot aşa striga. Atunci i-am spus că i-am depus la CEC şi nu ţin niciodată bani în casă, dându-i totuşi pe cei pe care-i aveam pe masă. Moment în care, văzând că nu pune mâna pe pensia mea, bunişoară, a avut o criză teribilă de nervi şi a început să-mi care pumni: în cap, în coaste şi în spate. Aşa tare m-a lovit, că abia mai pot sufla chiar şi în momentul acesta. Şi m-a ţinut sechestrată până dimineaţă, când a zis că merge să-şi cumpere ceva, ameninţându-mă că mă omoară dacă ies şi mă plâng la vreun vecin sau la poliţie.

Dar eu am ieşit, imediat şi cu o maşină, pe care am luat-o de pe drum, am ajuns la poliţie. N-am vrut s-o anunţ pe fiică-mea, ca să nu-şi facă gânduri grele, fiind sub tratament, la Oncologie. Şi m-am întors cu poliţia, găsindu-l pe el chiar în curte, în timp ce mă căuta. Acolo, el, chiar în faţa poliţiştilor mă ameninţa că nu voi scăpa de mâna lui şi că, într-o noapte, tot o să mă omoare!”

Bătrâna adaugă apoi că, în sfârşit, crede că îi va veni de hac individului, deoarece, de la I.M.L. se va deplasa direct la poliţie, unde va depune plângerea care-l va duce, pe acesta, direct la puşcărie… Curând, d-na Maria este poftită în cabinetul de consultaţii. Zăboveşte acolo timp îndelungat. Se întoarce în sala de aşteptare, sprijinită de fiică, ţinând în mână un certificat în care legiştii i-au recomandat trei zile de îngrijiri.

Însă, totodată, şi cu recomandarea, fermă, de a se prezenta la Radiologie, pentru investigaţii la coaste – acestea părând, dacă nu fracturate, cel puţin fisurate. Fapt care, dacă s-ar confirma, i-ar aduce, pe certificat, zile suplimentare de îngrijiri. Apoi, după consumarea acestui moment, cele două femei îşi iau rămas bun de la subsemnatul şi, cu mişcări greoaie, părăsesc instituţia medicală clujeană. coral