O explozie puternică a druncinat miercuri dimineața Combinatul Chimic Azomureș! Deflagrația a avut loc la staţia de amoniac 3, iar pompierii au sosit repede la fața locului, deoarece la combinat a izbucnit apoi un incendiu de proporții cauzat de explozie. O persoană a fost rănită!

Explozie puternică la Combinatul Chimic Azomureș

La câteva zile după explozia de la Petromidia, soldată cu victime omenești, iată că situația s-a repetat la Combinatul Chimic Azomureș, unde miercuri dimineața, în jurul orei 01:00, a avut loc o explozie puternică urmată de un incendiu.

În urma exploziei, un bărbat de aproximativ 50 de ani a suferit o fractură de membru superior, potrivit Agerpres. În urma evenimentului a fost transmis un mesaj RO-ALERT de informare a populaţiei din zona limitrofă a combinatului, însă autoritățile și operatorul economic dau asigurări că oamenii nu sunt în pericol.

A fost emis mesaj RO-ALERT

Explozie a fost surprinsă de mai mulți martori. Din imagini se vede că înaintea exploziei s-a văzut o lumină puternică, apoi la câteva secunde depărtare o coloană albă, ca o ciupercă, s-a ridicat spre cer, iar focul a izbucnit. Explozia a fost vizibilă de la mare depărtare.

Potrivit ISU Mureş, incendiul a fost localizat, fără pericol de extindere, şi s-a intervenit pentru lichidare. La fața locului au intervenit imediat pompierii militari de la ISU Mureş şi Serviciul Privat Pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul operatorului economic.

ISU Mureş precizează că nu există niciun pericol pentru populaţie sau personalul operatorului, dar a fost activată grupa operativă pentru gestionarea evenimentului. Operatorii instalatiei au aplicat procedurile specifice, au izolat din punct de vedere tehnic zona afectată și au oprit in siguranta instalatia Amoniac 3.

Ce a provocat explozia

”Nu se înregistrează emisii de amoniac la nivelul platformei sau în afara ei. (…) Nu există pericol pentru comunitate”, susțin și reprezentanții Azomureș. În plus, vântul bate dintr-o direcție care îndepărtează pericolul ca norul cu eventuale noxe degajat în urma exploziei să se îndrepte către municipiul Târgu Mureș.

Dar ce a provocat explozia? Ei bine, cauza evenimentului a fost identificată chiar de operatorii instalației. Potrivit reprezentanţilor combinatului, este vorba de fisurarea unei conducte prin care se transporta gaz de sinteză la presiune foarte mare. Incendiul a avut loc în timpul manevrelor de pornire a uneia dintre instalaţiile de producere a amoniacului de pe platformă.

”Situaţia este acum sub control, este monitorizată de autorităţi, instalaţia unde a avut loc incendiul fiind oprită complet”, dă asigurări Azomureș. Persoana rănită a fost externată din Serviciul de Urgență, mai precizează compania.

Azomureș este cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România și este deținut de o companie elvețiană. Curios este faptul că stația Amoniac 3, unde s-a produs explozia tocmai trecuse prin revizia tehnică, iar explozia a avut loc chiar în timpul repornirii, care durează 3-4 zile, potrivit purtătorului de cuvânt al companiei. coral