Ca în fiecare an, finalul lunii iunie marchează un moment de sărbătoare, cel al încheierii studiilor unei noi generații de absolvenți ai Universității de Artă și Design Cluj-Napoca. 

Astfel, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca şi Asociaţia Universitart a UAD Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj și cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local Cluj-Napoca, au organizat, o nouă ediție a Expoziției Absolvenților UAD, care va rămâne deschisă publicului până duminică, 30 iunie 2019, locația din acest an, și anume Muzeul de Artă Cluj-Napoca, fiind o premieră pentru această manifestare.

De asemenea, lucrări ale absolvenților generației 2019 au fost expuse și la Departamentul Grafică și la Departamentul Design al UAD, precum și la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Sala Mansardă. 

Atmosfera de sărbătoare va fi întregită, în data de 29 iunie 2019, când va avea loc Gala Absolvenţilor de Fashion Design, locul de desfășurare din acest an fiind Teatrul / Opera Național(ă) Cluj-Napoca, marcând 25 de ani de existență a manifestării dedicată creației vestimentare.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca găzduiește o selecție a lucrărilor de diplomă ale absolvenţilor de la specializările Arte plastice – Pictură, Arte plastice – Sculptură, Arte plastice – Grafică, Conservare – Restaurare, Ceramică – Sticlă – Metal și Arte textile – Design textil din cadrul UAD Cluj-Napoca, programele de studii licență și master. Lucrările absolvenților licență și master de la Arte plastice – Foto – Video – Procesarea computerizată a imaginii sunt expuse în subsolul Muzeului de Artă, iar cele ale absolvenților de design la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

În premieră, vernisajul Expoziţiei Absolvenţilor UAD, generația 2019, a fost precedată de o „Serată de cânt și dans la palat”, realizată în colaborare cu Fundația ,,Simona Noja” și cu Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj-Napoca. Programul a cuprins momente coregrafice și fragmente muzicale, alături de lucrarea de licență a absolventei Coman Mariana – Contesa Maritza – costum personaj scenografic – coordonator prof. univ. dr. Liliana Moraru, dar și de mișcare și plastică scenică realizată de studenții anului II și III licență și de Gabriel Hutera (anul I, master) de la Departamentul Arte textile – Design Textil.

Eveniment considerat a fi unul dintre cele mai importante manifestări academice artistice atât în plan local, cât și la nivel național, a căpătat anul acesta o și mai mare însemnătate datorită locației în care se desfășoară, debutul artistic al multora dintre absolvenții din acest an ai UAD Cluj-Napoca având loc într-o instituție publică artistică cu tradiție în domeniu.

Expoziția Absolvenților le oferă acestora şansa de a se reprezenta şi de a fi vizibili în cadrul celui mai important eveniment artistic universitar. Muzeul de Artă din Cluj-Napoca susține anul acesta tânăra artă contemporană, fiecare din absolvenții de la licență și de master prezenți în sălile sale având posibilitatea de a-și prezenta creația personală într-un cadru generos.

Bucurându-se de susţinere din partea conducerii UAD Cluj-Napoca, a autorităţilor locale şi judeţene şi a comunităţii, evenimentul este, iată, de 19 ani și o rampă de lansare pentru absolvenţii UAD atât în domeniul artistic, cât şi al inserţiei pe piaţa muncii.

coral