News Flash:

Expozitie dedicata marilor pictori romani de la sfarsitul anilor ’90, de saptamana viitoare la Muzeul de Arta Cluj

8 Aprilie 2017
2027 Vizualizari | 0 Comentarii
BZC Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.9219 RON (0.0000)
USD: 4.1823 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Pirosca 0420

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), organizează în parteneriat cu Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca şi Galeria Plan B, în perioada 12 aprilie - 4 mai 2017, expoziţia „6 + 1".

Curatoriată de Dr. Dan Breaz, expoziţia 6 + 1 îşi propune să readucă în faţa publicului Grupul celor 6, care a avut o contribuţie semnificativă la revirimentul picturii din România la sfârşitului anilor '90. Andrei Câmpan, Kudor Duka István, Aurelian Marius Piroşcă, Mihai Pop, Leonard Vârtic şi Pattantyús - Ábrahám Zoltán fac parte dintr-un grup artistic care, printr-o artă preponderent figurativă, căuta să reafirme capacitatea genului pictural de a-şi păstra relevanţa într-o perioadă în care eforturile de sincronizare cu fenomenul artistic contemporan tindea să plaseze pictura într-un plan secund. Recuperarea accelerată a legăturii artei autohtone cu performance-ul, instalaţia, fotografia şi a arta video părea să însemne pentru mulţi şi o reactualizare a mitului morţii artei sub ipostaza mitului morţii picturii.

Actuala expoziţie reia componenţa Grupului celor 6, adăugând prezenţa profesorului-artist Ioan Sbârciu. Ultima dată, această componenţă s-a manifestat în expoziţia Fin de siècle, care în anul 1999 părea să pună punct activităţii unui grup artistic semnificativ.

Andrei Câmpan s-a format la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca în intervalul 1992-1998. S-a remarcat mai ales din 1996 până în prezent în muzee şi galerii din ţară şi din străinătate, notabilă fiind activitatea sa promovată de Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Galeria Plan B sau de Bienala de Artă Contemporană de la Praga. Pictura lui Andrei Câmpan este o inedită insolitare a realităţii imediate, asemănătoare onirismului deconcertant, specific curentului picturii metafizice.

Kudor Duka István este artist vizual și profesor universitar la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca. Artistul s-a făcut cunoscut prin expoziţii personale şi de grup la în Pécs (2016), Milano (2011); Londra (2009) sau Debrecen (2008). Artistul trăiește și lucrează în Cluj. Lucrările sale se individualizează prin calitatea deosebită a desenului, prin integrarea sa în structuri compoziţionale contemporane şi prin abordarea unor genuri artistice diverse.

 

Aurelian Marius Piroșcă a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca în 1999. Lucrările sale au participat la expoziţii de grup din Rostock (Germania, 2003), Haga (2009), Boston (2015) sau New York (2016).

În lucrările lui Aurelian Marius Piroșcă surprinde capacitatea sa de a decupa din realitatea concretă detalii surprinzătoare sau, uneori, absurde, care interoghează mecanismele psihologice implicate în actul de selecţie vizuală.

 

Mihai Pop este absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, artist vizual și coordonator al Galeriei Plan B, Cluj și Berlin, spațiu de producție și expunere a artei contemporane. Comisar al Pavilionului României la ediția din 2007 a Bienalei de Artă de la Veneția și curator al expoziției lui Adrian Ghenie, Darwin's Room la ediția din 2015 a Bienalei de la Veneția, Mihai Pop este unul dintre inițiatorii centrului cultural Fabrica de Pensule, deschis la Cluj în 2009. Mihai Pop trăiește și lucrează la Cluj și Berlin.

Lucrarea cu care participă la actuala expoziţie 6 + 1, reprezintă o distanţare faţă de practica preponderent figurativă a grupului. Lucrarea sa se individualizează prin sugestiile tactile ale texturilor elaborate şi prin intensitatea ritmurilor cromatice.

Leonard Vârtic este absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, artist vizual și cadru didactic al Facultății de Arhitectură și Urbanism, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Leonard Vârtic trăiește și lucrează la Cluj. Ceea ce surprinde în lucrările sale este expresivitatea aparte a drapajelor, incluse în compoziţii a căror naraţiune e fragmentară şi stranie.

Pattantyús - Ábrahám Zoltán (1973) este absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. În 2002 a înființat un atelier de design și tâmplărie orientat spre păstrarea tehnicilor tradiționale de prelucrare a lemnului. În 2017, unul dintre produsele dezvoltate împreună cu Bertha Savu a fost premiat în cadrul German Design Award, pentru inventarea unui nou sistem de îmbinare fără șuruburi. Zoltán Pattantyús - Ábrahám trăiește și lucrează la Cluj.

Lucrările sale păstrează constanta grupului, care investighează partea neobişnuită a lumii vizibile.

Ioan Sbârciu a absolvit secţia „Pictură" a Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu" în anul 1973, clasa prof. Petre Abrudan. În anul 1997 a fost ales vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România (U.A.P.)., iar în 1999 a devenit preşedinte al filialei de la Cluj a U.A.P. În perioada 2000-2008 a fost rector al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca (U.A.D.), iar între 2008 şi 2012 preşedinte al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Dintre cele mai semnificative expoziţii din România le menţionăm pe acelea de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca (împreună cu artistul german Markus Lüpertz, 2005),  Galeria Anaid (Bucureşti, 2006, 2007) şi Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal (2007). Începând din anul 1992 până în prezent, Ioan Sbârciu a avut importante expoziţii personale la Barcelona (1992), Malmö (1993), Paris (1994), Nürnberg (1998), Murlo (Muzeul Etrusc, 2003), Tokyo (2010).

Deşi preponderent abstractă, creaţia artistului Ioan Sbârciu reprezintă, de fapt, o formă de experimentare a dialogului abstract-figurativ. Reprezentările sale, peisaje sau figuri umane, nu exclud universul concret, ci îl includ unei proiecţii interioare, care ne rezervă întotdeauna privelişti surprinzătoare.

Reintegrarea într-o expoziţie a creaţiilor mai recente ale membrilor grupului vine să pună în valoare teme, abordări, discursuri artistice neprogramat similare, care permit în mod organic includerea lor în expoziţia 6 + 1.

 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

leonard_vartic_.JPG
muzeu arta expozitie pictori
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1634 (s) | 25 queries | Mysql time :0.047055 (s)