Prețul energiei electrice nu va mai fi reglementat de stat așa cum este în prezent, iar acest lucru va duce la creșterea tarifelor în regim de serviciu universal. Iată ce este de făcut pentru a evita această situație.

De la 1 ianuarie, prețul energiei electrice ar putea fi și cu 29% mai mare începând de anul viitor, pentru cei care nu și-au schimbat contractele pentru acest serviciu.

În lipsa unui nou contract, de la 1 ianurie, o factură la energie electrică în București, pentru 100 kWh ar putea crește cu 14 lei.

Cetățenii pot opta pentru un alt furnizor sau contractul poate fi încheiat cu furnizorul la care cetățenii sunt deja abonați.  

În lipsa acestei opțiuni, nu vor rămâne fără energie electrică, însă ea va intra într-un regim de serviciu universal, fără a mai fi reglementat de stat.

În ambele variante, prețul final al energiei electrice va fi mai mare de la 1 ianuarie, din câteva motive. Actualele prețuri de achiziție ale energiei din piață, pentru consumul anului viitor, sunt mai mari decât cele cele reglementate de stat (ultimele sunt de tipul cost de producție plus profit reglementat de 5%) și decât cele la care se cumpăra energie din piață la jumătatea anului. Pe de altă parte, avem de-a face cu o creștere a tarifelor reglementate de transport și distribuțiue a energiei electrice, de la 1 ianuarie.

În cazul unuia dintre principalii furnizori de pe piață, prețurile vor crește diferit în funcție de regiunea în care activează.

De exemplu, majorarea costurilor în regim de serviciu universal va fi de 26% în Banat. În zona Dobrogei tarifele ar putea crește chiar cu 28% – de la 45 de bani pe kWh, la 58 de bani pe kWh și asta fără a lua în calcul TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză. Cea mai mare creștere ar fi în zona Munteniei, unde este inclusă și Capitala. Aici curentul electric s-ar scumpi cu 29% în regim de serviciu universal, potrivit Digi24. 

Încă un detaliu important: dacă un client face această alegere în luna ianuarie, oricând până la finalul lunii, el va plăti factura consumului aferent întregii luni ianuarie cu prețul din oferta nou-aleasă. Cu alte cuvinte, oamenii au timp până la finalul lunii ianuarie să facă o alegere, dacă doresc.

coral