O fetita de doar 8 ani a ramas orfana din cauza unor cartofi vechi. Tatal Mariei Chelysheva, din Rusia, a coborat in beciul casei pentru a lucat cativa cartofi. Nu s-a mai intors si, cand sotia lui a mers dupa el, a disparut si ea. A urmat fratele Mariei, apoi bunica. Niciunul nu s-a mai intors in casa.

Anchetatorii au descoperit ca de vina erau chiar cartofii pe care barbatul vroia sa ii gateasca. Acestia erau vechi, incepusera sa putrezeasca si asta i-a transformat intr-o adevarata bomba chimica.

Cartofii contin solanina (un glicoalcaloid). Are o puternica actiune toxica, chiar si in cantitati mici, fiind utilizata mai ales pentru proprietatile sale ca fungicid si pesticid. Alaturi de ea, in tuberculii de cartofi incoltiti se intalneste si chaconina, un alt glicoalcaloid. In general continutul de solanina este direct proportional cu culoarea verde a tuberculilor(culoare data de clorofila), ceea ce duce la deteriorarea lor.

Pe masura ce cartofii putrezesc, concentratia de glicoalcaloizi creste si este raspandita in exterior sub forma de gaz letal, care poate ucide dupa primele inspiratii, cum a fost cazul familiei Chelysheva.

Evita sa tii cartofii incoltiti in spatii inchise, neaerisite, unde pot putrezi.

coral