Dr Cristian Marandiuc, medicul titular al clinicii Empire Dental, perfecționat în efectuarea procedurilor de estetica dentara “Hollywood Smile”: Coroane Dentare de Zirconiu și Ceramica E-MAX, Fatete Dentare E-MAX – PREP și NO-PREP, ne povesteste despre utilitatea, importanta si durabilitatea fatetelor dentare.

Termenul de fatete dentare reprezinta una dintre metodele de estetica dentara pe care o utilizam  pentru a imbunatati aspectul dintilor pacientilor. Fatetele acopera partea frontala a dintilor si suprafetele decolorate sau neuniforme. Acestea estompeaza defectele dentare si fac ca dintii sa arate mai sanatosi si mai frumosi.

Exista cateva aspecte interesante despre fatetele dentare, pe care trebuie sa le cunoasca orice pacient care isi doreste un zambet perfect.

Fatetele dentare pot dura mai mult de un deceniu

Rezistenţa fatetelor din ceramica este foarte mare si pastrand o igiena orala impecabilă ele pot rezista toata viaţa.

Singurele riscuri sunt legate de sanatatea dintilor, sanatate care trebuie mentinuta prin controale periodice la medicul stomatolog, indiferent daca purtam fatete sau nu.

Materialele din care sunt realizate fatetele dentare sunt extrem de durabile, nu-şi schimba forma şi nu se colorează, indiferent de alimentaţie.

Dr Cristian Marandiuc, medicul titular al clinicii Empire Dental

Se personalizează perfect

Faţetele sunt complet personalizabile pentru a se potrivi hărţii dentare unice a fiecărui pacient. Pentru că rezultatul să fie unul perfect, procedura de aplicare a faţetelor este una complexă şi există etape intermediare de analiză şi probă.

Culoarea faţetelor nu trebuie întotdeauna să fie strălucitoare, de culoare alba, aceasta poate fi personalizata in functie de dorinta pacientului.

Dacă se alege faţetarea unui singur dinte, specialistul va potrivi nuanţa fatetei cu cea a dinţilor existenţi, astfel incat aceasta va fi identica si nu va iesi deloc in evidenta.

Nu necesită întreţinere specială

În afară de rutina zilnic alcătuită din periaj şi folosirea atei dentare (sau duş bucal) precum si de controlul periodic la minim 6 luni, la medicul stomatolog, nu este nimic altceva ce trebuie să faci pentru a menţine calitatea faţetelor dentare.

Nu este obligatoriu ca fatetele dentare sa fie aplicate la nivelul tuturor dintilor doar din considerente estetice, ele pot fi aplicate doar pe dintii expuşi in suras sau in momentul vorbirii.

Pe de alta parte, cand se doreste aplicarea fatetelor in scop terapeutic ( pete albe cretoase, smalt subtire, sensibilitate dentara) acestea pot fi aplicate la nivelul tuturor dintilor cu probleme.

Fatete Dentare – Nu necesită perioada de recuperare

În timp ce, cele mai multe proceduri dentare au nevoie de săptămâni de pregătire şi recuperare, tratamentul cu faţete dentare este un proces mult mai rapid, până la 10 zile. Odată ce au fost cimentate, poţi pleca de la medicul stomatolog fără nicio problemă, fără a avea restricţii.

Rezistenta coloristica in timp

Datorită calităţii superioare a faţetelor din ceramică, acestea sunt rezistente în mod natural la petele care în mod obişnuit apăreau pe suprafaţa dinţilor. Faţetele sunt, de asemenea, foarte uşor de curăţat şi de obicei nu implică nimic mai mult decât periajul regulat şi corect.

Durata scurta de realizare si nu implica riscuri sau devitalizarea dintilor

Procedura de aplicare a faţetelor dentare este minim invazivă, iar durata de realizare a acestora este una relativ scurta, de la pregătirea faţetelor la aplicarea lor sunt necesare doar 2-3 vizite la medicul stomatolog.

 În comparaţie cu alte proceduri stomatologice, faţetele oferă o soluţie rapidă pentru pacienţii care vor să aibă un aspect frumos al tuturor dinţilor . Singurul risc este să se decimenteze, însă această problemă se rezolvă uşor, chiar dacă se pierde faţetă.

În cazul tratamentului estetic cu faţete dentare nu este necesară devitalizarea dinţilor, in etapa de pregătire; în anumite cazuri, este necesară o minimă şlefuire, astfel încât să se obţină forma ideală a viitoarei danturi.

Au rol dublu

Scopul faţetelor nu este doar estetic, ele şi protejează suprafaţa dintelui. Ajută foarte mult persoanele cu smaltul subţire, care acuza durere la stimuli externi, precum băuturi reci sau calde.

Deşi sunt foarte subţiri, aceste restaurări minunate protejează dinţii de elementele nocive. Dacă înainte se simţea o durere dentară din cauza alimentelor calde sau reci, aceştia vor avea o mai bună izolare după tratamentul cu faţetele dentare.

Nu se aplică în cazul afecţiunilor dentare

Dacă ocluzia nu este corectă şi este necesara aplicarea aparatului ortodontic, nu se aplică faţete dentare.

 În cazul pacienţilor care suferă de bruxism sever ( scrasnirea dintilor) in timpul zilei sau al noptii, faţetele dentare se pot sparge, de aceea, aplicarea fatetelor poate fi contraindicata, iar daca fatetarea este absolut necesara, pacientul va fi nevoit sa poarte o gutiera de bruxism.

Problemele dentare rezultate în urma unor intervenții eronate pot duce mai târziu la tratamente complicate și costisitoare.

 

 

 

 

 

coral