O profesoară, în vârstă de 31 de ani, din Danemarca refuza să se pensezesi să-şi râdă mustaţa. Eldina Jaganjac este profesoaa chiar în Copenhaga. Refuzul de a se îngriji a pornit dintr-o cauză cât se poate de simplă. Se simte frustrată ca societatea are aşteptări mari de la bărbaţi şi femei, dar mult mai mari de la femei. Nu se mai pensează şi nici nu-şi mai râde mustaţa din mai 2020, deci de aproape un an.

Ea spune că se simte la fel feminină ca şi înainte, în ciuda privirilor întrebătoare ale oamenilor pe lângă care trece zilnic. Ba mai mult primeşte şi comentarii destul de urâte. Ea însă considera că tocmai acest exces de păr, neindepartat, îi ţine la distanţă pe oamenii pe care nu şi-i doreşte în preajma ei.

„Înainte să-mi las mono-sprânceana să apară, simțeam că femeile au opțiuni limitate când vine vorba despre felul în care ar trebui să arate. Dacă un bărbat nu-și râde barbă sau nu se pensează, nimeni nu observă, nimeni nu comentează. Nu este ceva neobișnuit”, a afirmat Eldina Jaganjac.

„La fel ca multe alte femei, am învățat să fiu severă cu mine. Spre exemplu, obișnuiam să nu mă simt confortabilă ieșind din casă dacă sprâncenele mele nu erau de o dimensiune mică, acceptabilă, și nu mergeam la sală dacă nu eram epilată pe picioare. Acum, am ales să mă concentrez pe sarcinile și obiectivele pe care le am și mai puțin pe felul în care arăt în timpul în care încerc să le îndeplinesc, indiferent că sunt plăcută sau nu de oameni. Pe mulți dintre ei nici nu-i voi mai întâlni și, chiar dacă aș face-o, nu-mi mai pasă”, a adăugat.

Eldina a admis că „nu s-a simțit ok la început, dar dacă oamenii nu au altceva mai bun de făcut decât să țipe la străini, atunci asta e”.

coral