Românilor le este frică de spitale, nu de boală. Majoritatea românilor evită să meargă la spital pentru îngrjiri medicale până în ultimul moment. Din cauza sistemului medical precar, românii au rămas cu un gust amar când vine vorba de relația pacient-doctor. Imaginea spitalelor murdare, reci și gri cu medici și asistente care te împing unii de la alții a rămas în conștiința colectivă.

Totuși, în ultimii ani s-a putut observa un progres, cel puţin în Cluj-Napoca, unde avem condiţii mai bune şi medici foarte bine pregătiţi, comparativ cu alte oraşe din ţara noastră. Dar chiar şi aşa, suntem departe de standardul occidental. În Europa, spitalele sunt amenajate în așa fel încât să promoveze prevenția și nu tratamentul, ca ultimă măsură pentru sănătatea cetățeanului.

Candidatul pentru funcția de primar al orașului Cluj-Napoca, profesorul Fiţiu Avram, propus de PMP, are un proiect care vizează paradigma actuală a sistemului medical din România. Acesta susţine că ar putea aduce o schimbare a viziunii pe care o au la momentul actual românii în ceea ce priveşte sănătatea, introducând conceptul de „spitale verzi”. Printre modificările pe care candidatul PMP doreşte să le facă se regăsesc: introducerea mâncării sănătoase în spitale, schimbarea relaţiei dintre medic şi pacient într-un parteneriat, şi introducerea posibilităţii de gestionare de la distanţă a acelor probleme de sănătate care permit acest lucru. Profesorul afirmă că este foarte important ca bolnavii să beneficieze de hrană sănătoasă în spitale, în condiţiile în care o parte considerabilă din boli este cauzată sau înrăutăţită de alimentaţia necorespunzătoare.

Ce înseamnă hrană sănătoasă pentru candidatul PMP?

Specialist în agricultură, Fițiu Avram vrea să introducă mâncarea naturală în spitale, atât pentru pacienți cât și staff-ul medical. Produsele naturale, introduse deja pe piață ca organice sau bio sunt cele care înregistrează o amprentă redusă a poluării, iar în producția acestora nu s-au folosit anumite substanțe nocive. Mai mult, hrana sănătoasă va fi asigurată de către producătorii locali care își asumă această ecoresponsabilitate.

coral