România și Republica Moldova se numără printre țările europene care se confruntă cu un puternic declin demografic.
Un studiu publicat de Financial Times arată că populația țării noastre va scădea cu aproape trei milioane de oameni în următorii 30 de ani din cauza ratei scăzute a natalității și a numărului tot mai mare de români care pleacă în străinătate. De asemenea, Republica Moldova își va pierde peste 15 la sută din populație până în 2050.

Cercetarea citată de Businessinsider.com, preluat de Romanian Global News relevă că cea mai gravă situație este însă în Bulgaria care conduce topul țărilor ce se confruntă cu un declin dramatic al populației. Deși are în prezent 6,9 milioane de locuitori, statul bulgar ar putea înregistra un declin demografic de 22,5 la sută, ajungând să aibă o populație de 5,4 milioane de persoane în 2050. La capătul celălalt al clasamentului, pe locul 20, se află Italia, unde natalitatea s-a prăbușit în ultimii ani, iar fenomenul îmbătrânirii populației a luat amploare.

Potrivit studiului citat de Financial Times, populația Italiei ar putea scădea de la 60,5 milioane de locuitori în 2020 la 54,4 milioane de persoane în 2050. Astfel, este estimat un declin demografic de 10,1 la sută a populației. Populația României ar putea scădea cu aproape trei milioane de persoane România se află pe locul 11 în topul 20 al țărilor cu populație în scădere. 19,2 milioane oameni trăiesc în prezent în țara noastră, însă, potrivit studiului, este estimat un declin demografic de 15,5 la sută, România ajungând să aibă o populație de 16,3 milioane de locuitori în 2050.

În Republica Moldova situația este și mai alarmantă. Se estimează că populația va scădea de la patru milioane de locuitori, cât este în prezent, la 3,4 milioane de locuitori până în 2050, un declin democrafic de 16,7 la sută.

coral