Finlanda și Suedia sunt pe punctul de a adera la NATO, împinse de războiul condus de Rusia în Ucraina. 

Premierul Suediei, Magdalena Andersson a anunțat că partidul său, aflat la guvernare, speră să sincronizeze cât mai mult posibil cererea de aderare a Suediei cu cea a Finlandei. Aceasta spune că decizia țării sale de a solicita aderarea la NATO nu este „împotriva Rusiei”, relatează BBC.

Premierul a declarat că va merge în Parlament cu scopul de a obține sprijin pentru o cerere de aderare la NATO. De asemenea, Magdalena Andersson a spus că există șanse ca îndoielile Turciei cu privire la potențiala aderare a Finlandei și Suediei să fie rezolvate.

Anunțul Suediei vine după ce președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a spus că țara va solicita de asemenea aderarea la NATO.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a povestit la CNN cum s-a desfășurat discuția telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, în care l-a anunțat că țara sa va trimite o cerere de aderare la NATO. El a spus că liderul de la Kremlin a fost „calm”.

Niinisto a explicat și decizia țării sale de a renunța la politica de neutralitate și de a se alătura Alianței Nord Atlantice. Invazia Rusiei în Ucraina „a arătat că este gata să atace o țară vecină independentă”, a spus președintele Finlandei.

coral