În județul Cluj toate minunile sunt posibile – inclusiv clasarea unui dosar care prezintă toate dovezile care arată abuzul săvârșit. Ca să fie situația și mai ridicolă, autoritățile sunt în stare să demonstreze cu subiect, predicat, date și argumente cum lucrurile s-au desfășurat ilegal, ca la final să își dea semnătura pe închiderea unui dosar. Cei care ar trebui să facă dreptate își pun mâna la ochi, din nou.

Ignoranța cu care se tratează nedreptățile este ca o boală de care societatea nu pare să scape prea curând. De asemenea, inițiativele primăriilor au ajuns să fie niste comedii pe care cetățenii nu le găsesc amuzante și la care râd doar cei care reușesc să scape basma curată. Așa stau lucrurile și în comuna Fizeșu-Gherlii, unde se clasează dosare rând pe rând, iar anomaliile răsar una după cealaltă sub privirile oripilate ale cetățenilor.

Una dintre aceste anomalii este o capelă mortuară construită fix lângă o alimentară și un cămin. Cu această ocazie, ne dăm seama și mai bine, în cazul în care aveam dubii și de mințile strălucite care ne conduc. Dar mai mult decât atât, ordinea în care s-au desfășurat evenimentele arată de fapt cât de evident este că se fac că plouă fix cei care ar trebui să aibă privirea – mai exact, autoritățile.

În data de 19.12.2019 s-au autosesizat organele de cercetare penală din cadrul IPJ Cluj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice. Motivul pentru care a avut loc această autoseziare este capela mortuară. Pentru ca aceasta să fie construită a fost nevoie să se încalce legea 50/1991, mai precis art. 2, care face referire la autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Abuz în serviciu, servit pe pâine de Codul penal

Astfel, în urma acestei autosesizări, s-a început cercetarea penală pentru a se stabili concret în ce condiții a ajuns să fie construită o capelă mortuară fix lângă un magazin sătesc. Cetățenii îngroziți descriu cum nu mai pot merge liniștiți la magazin, din pricina atmosferei sumbre, ba mai mult decât atât aceștia declară cât de nepotrivit li se pare să meargă la cumpărat de alimente și la câțiva metri să știe că este un mort acolo. Cercetarea penală a început la data de 26.02.2020, iar aceasta face referire specific la abuzul în serviciu, infracțiune prevăzută în Codul penal.

Ceea ce s-a constatat la nivel de fapte este că proiectul tehnic a fost realizat de către SC RIZAV PROIECT SRL, care a făcut în așa fel încât să obțină autorizația de construire printr-un joc mișelesc. Mai exact, este vorba despre inginerul Chiuzan Sorin Ioan care în momentul în care a efectuat desenul care avea în vedere proiectarea capelei mortuare, a omis să deseneze magazinul sătesc care se afla acolo. Astfel încât, la nivel de planșe, alimentara nu exista și ar fi fost perfect în regulă ca respectiva capelă mortuară să fie construită, arată Gazeta de Cluj.

Când proiectantul uită cum se proiectează

De asemenea, inginerul s-a deplasat inclusiv la fața locului și a văzut că dorește practic să contruiască o capelă mortuară exact lângă o alimentară și lângă un cămin. A văzut cu ochii lui că acea capelă nu ar avea voie să fie construită acolo, dar cu toate acestea, a întocmit planul topografic la data de 08.08.2017, trecând alimentara astfel: „Construcție fără acte, neînscrisă în CF”. De aceea, se consideră că ceea ce a săvârșit inginerul a fost cu bună știință – deoarece s-a deplasat personal la fața locului și a văzut clar despre ce era vorba. A văzut clar că urmează să proiecteze o capelă mortuară lângă un magazin sătesc alimentar.

Astfel, documentația realizată nu a fost și nu este conformă cu realitatea, iar în acest mod s-a obținut emiterea autorizației de construire. Mai mult decât atât, această autorizație trebuia trimisă mai departe de către Consiliul Județean Cluj, deoarece primăria nu deține Serviciu de Urbansim.

Ajungem astfel în 27.06.2017 când Direcția de Sănătate Publică din județul Cluj acordă avizele necesare emiterii autorizației de construire cu următoarea mențiune: „să anunțe orice modificare față de situația notificată”.

Ulterior, după ce sunt obținute toate actele necesare pentru a putea fi construită capela mortuară, inginerul schimbă desenul astfel încât să fie conform cu realitatea, dar nu mai notifică pe nimeni în legătură cu acest lucru. Tace și își vede de treabă, încălcând legea cu bună știință.

Logica autorităților: ești un incapabil, concluzia: scapi basma curată

Teoretic, în urma cercetării penale reiese faptul că autoritățile care au emis autorizația de construire nu știau de cum arată lucrurile de fapt și că au luat contact doar cu desenul care nu este conform cu realitatea. Pe acest motiv s-a propus clasararea dosarului care acuză la abuz în serviciu – faptul că, teoretic inginerul este singurul care știa de cum stau lucrurile de fapt. Ce-i drept, chiar ne-am aștepta ca în privința unei clădiri, să fie un singur om în comună care să știe de existența ei și acesta să o ascundă. Căci un magazin sătesc este cât un breloc de chei pe care doar inginerul îl poate vedea. Alo, optica? Programați-i pe cei de la conducere să-și vadă dioptrii.

Reamintim totuși că vorbim despre o comună, nu despre un întreg județ. Mai vorbim de asemenea despre un magazin sătesc cunoscut de toți sătenii, înființat de foarte mult timp și un cămin cunoscut de toți localnicii. Este cel puțin sub semnul întrebării clasarea dosarului cu motivația că inginerul este singurul care a știut cum stau lucrurile de fapt, în condițiile în care este vorba despre două construcții mult prea cunoscute.

Ba mai mult decât atât, clasarea dosarului mai are și motivația faptului că nicio persoană fizică sau juridică nu a fost vătămată. Cu toate că cetățenii sunt victimele unui inginer inapt, a unor autorități care nu au avut decența să verifice pentru cine și pentru ce emit avize, se consideră la nivel legislativ că nimeni nu este vătămat.

Așadar, având în vedere toate dovezile că această autorizație de construire și avizele eliberate, s-au bazat pe desnee și acte neconforme cu realitatea, lucrurile rămân exact așa cum sunt. Există la momentul actual o capelă mortuară pusă fix lângă un magazin de alimente, iar autoritățile ridică din umeri cu nepăsare.

Fac o cercetare documentată în care descoperă tot procesul mișelesc prin care acea capelă a ajuns să fie construită și cu toate acestea dosarul se închide. Încă un dosar care se închide. Încă o dată cetățenii simt că nu-i apără și nu-i protejează absolut nimeni.

Capela mortuară ar trebui demolată, declară sătenii nemulțumiți, căci situația este nedreaptă, este neplăcută și este revoltătoare. Cu toate astea, cine să asculte gurile nemulțumite, când cei care se presupune că fac dreptatea sunt în stare să scrie o compunere argumentativă despre cum s-a comis o infracțiune, iar la final spun că își iau mâinile de pe problemă și de restul să se ocupe cine poate.  coral