Premierul Florin Cîţu a declarat că decizia Curţii de Apel Cluj, care a decis anularea în parte a Hotărârii de Guvern care priveşte condiţionarea participării la evenimente de dovada vaccinării, va fi atacată.

Premierul Florin Cîțu a susținut, miercuri, o conferință de presă, după ședința de guvern. Întrebat, dacă decizia Curţii de Apel Cluj va influenţa politica măsurilor de relaxare, premierul a răspuns că decizia respectivă va fi atacată.

„Nu va schimba, nu va influenţa. Vom ataca această decizie şi credem că vom câştiga”, a spus premierul.

Curtea de Apel Cluj a decis, luni, anularea în parte a Hotărârii de Guvern care priveşte condiţionarea participării la diverse evenimente de prezentarea de către participanţi a dovezii vaccinării sau a unui test negativ la COVID-19.

Cum s-a decis anularea în parte a HG

Avocații Mikolt Kapcza și Gabriel Marin și-au susținut pledoaria , în fața judecătorilor Curții de Apel Cluj. Ei au cerut anularea prevederilor Hotărârii de Guvern ce restricționează accesul la diverse evenimente. Ei au arătat că actul normativ produce o discriminare în rândul cetățenilor care doresc să ia parte la anumite evenimente.

Curtea de Apel Cluj a admis în parte acțiunea celor doi avocați și a anulat o parte din prevederile HG nr. 531/2021 (care prelungește starea de alertă începând cu 13 mai 2021). Reglementările cu pricina stabileau că accesul la evenimente publice (spectacole, meciuri etc.) și private (petreceri, nunți, botezuri etc.) este condiționată de existența unui certificate de vaccinare sau a unui test COVID negativ.

 „Respinge excepțiile lipsei de interes a reclamanților și lipsei de obiect a acțiunii. Admite în parte acțiunea formulată și precizată de reclamanții Kapcza Mikolt Krisztina și Marin Gabriel. Respinge cererea de intervenție în favoarea pârâtului Guvernul României de către Ministerul Afacerilor Interne.  Anulează în parte HG nr. 531/2021, astfel cum a fost modificată de HG nr. 580/2021 în privința următoarelor dispoziții: Anexă 2 art. 3 indice 1, iar la Anexă 3 articolul 1 pct. 5,6,7,12,13,18,20,22,27 și art. 6 punctele 2, 4, 9 doar în privința condiționării participării de prezentarea dovezilor menționate la art. 3 ind. 1 al anexei 2″, scrie în sentința Curții de Apel Cluj.

coral