Florina Cercel, actrita a Teatrului National din Bucuresti a incetat din viata in aceasta dimineata, la varsta de 76 de ani, dupa o suferinta provocata de o boala care s-a dovedit necrutatoare.

Florina Cercel s-a nascut la 28 ianuarie 1943, la Piatra Neamt, tatal sau fiind prim-trompetist in fanfara unui regiment din Armata Regala, iar mama sa fiind actrita.

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, la clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea si Victor Moldovan, devenind absolventa in anul 1964, la Sectia Arta Actorului. A fost colega de generatie cu Ovidiu Iuliu Moldovan, Valeria Seciu, Mariana Mihut, Rodica Mandache, Ion Caramitru, Stefan Radoff sau Virgil Ogasanu.

In perioada facultatii, la sfarsitul anului trei, a fost exmatriculata, fiindca nu declarase ca tatal ei a fost detinut politic. A fost obligata sa munceasca, timp de patru luni, la o fabrica de utilaj chimic, pentru a se deprinde cu „educatia muncitoreasca“.

In 1964 a primit repartitie la Teatrul Dramatic de Stat din Galati, unde a debutat in rolul Ana Stambuliu, in „Fii cuminte. Cristofor“.

In anul 1965 se transfera la Teatrul National din Timisoara, unde va interpreta mai multe roluri importante. Pe scena banateana, Florina Cercel a fost, pe rand, Barbara Undershaft, in „Maior Barbara”, de George Bernard Shaw, Rosaura – „Mincinosul” de Carlo Goldoni, Contesa Olivia – „A douasprezecea noapte” de William Shakespeare, sau Regina Margareta – „Regele moare” de Eugene Ionesco.

In anul 1972, obtine, prin concurs, un post la Teatrul National din Bucuresti unde a activat pana in prezent. Pe parcursul a peste 45 de ani, a interpretat roluri memorabile.

Florina Cercel a fost, pe rand, Viorela Vidrighin din „Un fluture pe lampa” de Paul Everac (1972), Lucille Desmoulins – „Danton” de Camil Petrescu, (1974), Katy – „Peripetiile bravului soldat Svejk” de Jaroslav Hasek, regia Dem Radulescu (1975), Wanda – „Gaitele” de Alexandru Kiritescu (1977), dar si Zoe din „O scrisoare pierduta” de I.L. Caragiale, in regia lui Radu Beligan (1979) sau Dacia din „Titanic vals”.

A ramas in amintirea publicului cu rolul Clitemnestra, in „Electra – O trilogie antica” dupa Euripide, Sofocle si Seneca, regia Andrei Serban, 1990, un rol de o forta si o profunzime remarcabile.

A lucrat cu mari regizori ai teatrului romanesc, printre care Mihai Maniutiu, Ion Cojar, Horea Popescu sau Iuriy Kordonsky.

A jucat in numeroase piese de teatru si a avut, de-a lungul anilor, peste 20 de roluri in piese la Teatrul National Radiofonic, regizate de P. Stratulat, C. Moruzan, Cristian Munteanu, Dan Puican, sau Leonard Popovici.

In anul 1970 a debutat in film cu rolul din “Fratii” de Mircea Moldovan si Gica Gheorghe, bogata sa filmografie cuprinzand si roluri in „Prin cenusa imperiului”, regia Andrei Blaier si „Dincolo de pod”, regia Mircea Veroiu, ambele in anul 1975, „Marele singuratic”, regia Iulian Mihu, „Premiera”, regia Mihai Constantinescu si „Roscovanul”, regia Francisc Munteanu, toate in 1976, „Iarna bobocilor”, regia Mircea Moldovan, 1977, „Dincolo de orizont”, regia Stefan Traian Roman si „Bratele Afroditei” – coproductie romano-marocana, regia Mircea Dragan, ambele in 1978.

A jucat, de asemenea, in „Dumbrava minunata”, regia Gheorghe Naghi si „Iancu Jianu-Zapciul”, regia Dinu Cocea, in 1980, in „Vara fierbinte”, regia Francisc Munteanu si „Femeia din Ursa Mare”, regia Adrian Petringenaru, in 1982, „Caruta cu mere”, regia George Cornea si „Bocet vesel”, regia Mircea Moldovan, in 1983, „Din prea multa dragoste”, regia Lucian Mardare, 1985 sau „Crucea de piatra”, regia Andrei Blaier, 1993.

De asemenea, ea a fost admirata, in productii pentru marele ecran, in rolurile Mere Cyborg – „Les Percutes”, regia Gerard Cuq, 2002, Mariana – „Ambasadori, cautam patrie”, regia Mircea Daneliuc, 2003 sau Valentina – „The Half Life of Timofey Berezin”, regia Scott Z. Burns, 2006.

Florina Cercel a jucat si in seriale tv precum „Toate panzele sus”, regia Mircea Muresan, si „Lumini si umbre”, regia Andrei Blaier, 1976 si, mai recent, in productii TV cu rolurile Spania Fieraru – „Inima de tigan, serial TV, regia Iura Luncasu, 2007, Spania – „Regina”, regia Iura Luncasu, serial TV, 2008 si Aretia Belciugesco – „Aniela”, regia Iura Luncasu, serial TV, 2009.

In perioada 1974 – 1977, Florina Cercel a prezentat emisiunea tv in direct „Album duminical”.

In anul 1990, actrita a primit Premiul Uniter pentru „cea mai buna interpretare feminina” pentru rolul Vassa Jeleznova din piesa „Vassa Jeleznova”, de Maxim Gorki, regia Ion Cojar, iar in anul 2002 a fost onorata cu premiul Ministerului Culturii si Cultelor pentru cea mai buna actrita a acelui an, pentru rolul Annei Andreevna din piesa „Revizorul” de Nicolai Vasilievici Gogol si, de asemenea, a primit, din partea Presedintelui Romaniei, Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Cavaler.

La 5 martie 2016, Florina Cercel a primit o stea pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului, alaturi de Adela Marculescu si Rodica Popescu-Bitanescu.

La 12 ianuarie 2018, Florina Cercel s-a aflat in distributia premierei spectacolului „Mireasa de imprumut” de A. Lindgren, in regia lui Razvan Popa, pe scena Teatrului Tony Bulandra din Targoviste, intruchipand rolul Eufemiei, un personaj care foloseste eufemisme pentru toate „nenorocirile” relationale ce se intampla in jurul ei.

Ultimele doua spectacole in care a jucat la TNB sunt „Terorism” (regia Felix Alexa), intr-un rol pe care il preluase de curand dupa retragerea Ilenei Stana Ionescu, si in „Dumnezeu se imbraca de la second hand”, in regia lui Ion Cramitru. coral