În data de 14 iulie, SRI, prin Academia de Informații Mihai Viteazul a cerut Curții de Apel Cluj anularea diplomei de doctorat a lui Toma Rus, fostul șef BCCO Cluj. Acesta este acuzat că și-a plagiat lucrarea de doctorat, sub coordonarea lui Gabriel Oprea.

SRI prin ANIMV a solicitat instanței să se constate că diploma de doctor eliberată de Academia Națională de Informații Mihai Viteazul este nulă.

Joi, 19 noiembrie, Curtea de Apel Cluj a admis cererea formulată de SRI.

„Admite acţiunea formulată de reclamantul S.R.I.- A.N.I.M.V. în contradictoriu cu pârâtul Rus I.Toma Vasile şi pe cale de consecinţă, Anulează diploma de doctor seria ….. eliberată la data de 13.12.2011 de A. N. I. M. V. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, recursul urmând a se depune la Curtea de Apel Cluj, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 19.11.2020”, se arată în soluția pe scurt.

Amintim că în decembrie 2018, Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazu” (ANIMV) a transmis șapte sesizări referitoare la suspiciuni de plagiat către Ministerul Educației şi Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Sesizările au vizat şapte doctori, printre care și Toma Rus.

lujean de origine, Toma Rus a condus mai multe structuri locale de poliţie înainte de a fi avansat în conducerea centrală a IGP.

În 2008-2009, a fost șeful Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR (2008-2009).

În primul și cel mai scurt mandat pe care Gabriel Oprea l-a avut ca ministru de Interne (care a durat două săptămâni), Toma Rus a fost subsecretar de stat și adjunct al șefului Departamentului Ordine și Siguranță Publică.

De altfel, Gabriel Oprea i-a fost şi conducător de doctorat. La data susținerii tezei sale, în 2011, Toma Rus era lector la Universitatea „Spiru Haret” și cadru didactic asociat la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

„Criminalitatea organizată − vulnerabilitate la adresa securității naționale” este titlul lucrării care i-a adus titlul de doctor.

Președintele comisiei de susținere a fost Gheorghe Teodoru Ștefan, care era rector al Academiei SRI la acel moment.

Cei trei referenți care au decis să-i acorde titlul de doctor sunt Vasile Dîncu − fost vicepremier și unul dintre bunii prieteni ai lui Gabriel Oprea, Mihail Vasile-Ozunu − președinte de onoare al Colegiului Național de Apărare, și Gheorghe Toma − secretar general al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN).

După ce plagiatul lui Toma Rus a fost confirmat, Serviciul Român de Informații, prin ANIMV, a cerut Curții de Apel Cluj anularea titlului de doctor al fostului șef BCCO Cluj. coral