Colin Powell, primul secretar de stat negru al SUA a cărui conducere în mai multe administrații republicane a contribuit la modelarea politicii externe americane în ultimii ani ai secolului XX și în primii ani ai XXI-lea, a murit din cauza complicațiilor de la Covid-19, a spus familia sa pe  Facebook. Avea 84 de ani.

„Generalul Colin L. Powell, fost secretar de stat al SUA și președinte al șefilor de stat major, a decedat în această dimineață din cauza complicațiilor de la Covid 19”, a scris familia Powell pe Facebook. „Am pierdut un soț remarcabil și iubitor, tată, bunic și un mare american”, au spus aceștia, menționând că a fost complet vaccinat.

Powell a fost un soldat profesionist distins și uimitor, a cărui carieră l-a dus de la serviciul de luptă din Vietnam până la a deveni primul consilier de securitate națională neagră la sfârșitul președinției lui Ronald Reagan și cel mai tânăr și primul președinte afro-american al șefilor de stat major mixt sub președintele George Bush.

Popularitatea sa națională a crescut în urma victoriei coaliției conduse de SUA în timpul războiului din Golf și, pentru o perioadă la mijlocul anilor 90, a fost considerat un concurent principal care a devenit primul președinte negru al Statelor Unite. Dar reputația lui va fi întotdeauna pătată atunci când, în calitate de prim secretar de stat al lui George W. Bush, a împins informațiile defectuoase în fața Organizației Națiunilor Unite pentru a pleda pentru războiul din Irak, pe care ulterior îl va numi o „ștergere” în dosarul său.

Bush a declarat luni într-o declarație că Powell era „un mare funcționar public”, care era „un astfel de favorit al președinților, încât a câștigat medalia prezidențială a libertății – de două ori. El era foarte respectat acasă și în străinătate. Și cel mai important, Colin era un om de familie și un prieten ". Deși Powell nu a lansat niciodată o ofertă la Casa Albă, când a fost depus în funcția de secretar de stat al lui Bush în 2001, el a devenit cel mai înalt oficial public negru de până acum din țară, ocupând locul patru în linia de succesiune prezidențială.

coral