News Flash:

Fostul subprefect al Clujului, Mihnea Iuoras, retinut de DNA

17 Martie 2015
1353 Vizualizari | 0 Comentarii
BZC Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.8735 RON (0.0000)
USD: 4.0875 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Mihnea Iuoras
Fostul subprefect al Clujului, Mihnea Iuoras, demisionat si condamnat in scadalul ”cartitei” SRI din dosarul Uioreanu, a fost RETINUT de DNA Bucuresti, in dosarul retrocedarilor in care a fost retinut deja seful ANI.

Mihnea Iuoras a fost audiat luni, 16 martie, in calitate de vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, cu rang de subsecretar de stat. El a fost numit in aceasta functie in 17 iulie 2007 si a condus Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie  l-au retinut luni pe Horia Georgescu, seful ANI, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor.

In cursul zilei de marti, 17 martie, a fost retinut si Mihnea Iuoras, cu privire la savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Redam mai jos comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pe o durata de 24 ore, incepand de la datele de 16, respectiv 17 martie 2015, a inculpatilor:

- IUORAS MIHNEA-REMUS si POPA-MOCANU INGRID-LUCIANA, vicepresedinte, respectiv membra a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

- CANANGIU CONSTANTIN-CATALIN, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la savarsirea a 2 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

- VISOIU GHEORGHE, expert evaluator, la data faptelor, cu privire la savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, comise in forma complicitatii, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

- NISTOR NECULAI, HANU ALEXANDRU-FLORIN si DRULA DORIN-CORNEL, experti evaluatori, la data savarsirii faptei, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, comisa in forma complicitatii, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand de la data de 16.03.2015, pana la data de 14.05.2015, fata de inculpata ZAAROUR INGRID, presedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar inculpata Zaarour Ingrid trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:


a) sa se prezinte la organul de urmarire, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemata,

b) sa informeze de indata organul judiciar cu privire la schimbarea locuintei,

c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemata,

d) sa nu depaseasca limita teritoriala a Romaniei decat cu incuviintarea prealabila a organelor judiciare,

e) sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar,

f) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.


In cursul lunii ianuarie 2015, Guvernul Romaniei – Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la faptul ca, in perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.

Concret, in perioada respectiva, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, din care facea parte si inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internationale de Evaluare, a dispozitiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei precum si unele masuri adiacente, in care imobilele pentru care se solicitau despagubiri fusesera supraevaluate.

Valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei).

Din analiza rapoartelor de evaluare in cazul celor 3 dosare a rezultat ca evaluatorii desemnati nu au purtat o corespondenta cu bancile, notarii publici, birourile de carte funciara, agentiile imobiliare etc. privind tranzactiile deja efectuate/certe cu proprietati imobiliare similare.

In doua cazuri evaluatorii desemnati au utilizat, in cadrul metodei comparatiei directe, „comparabile” constand in anunturi de vanzare publicate online sau in ziare, fara a purta corespondenta cu detinatorii de informatii privind tranzactiile certe cu proprietati imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natura a determina pretul real al pietei imobiliare.

Concluzionand, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis in cazul celor 3 dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si nici prevederile art. 10 alin. 6 si 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75.000.000 euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire.

sursa:stiridecluj.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

mihnea iuoras demisionat uioreanu retinut dna bucuresti
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1401 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012271 (s)