News Flash:

Fostul subprefect de Sălaj rămâne cu sechestru pe avere

2 Martie 2022
854 Vizualizari | 0 Comentarii
Sechestru pe averea fostului subprefect Lucian Claudiu Baican

Curtea de Apel Cluj a decis că averea fostului subprefect de Sălaj, Lucian Claudiu Baican, să rămână sub sechestru după ce politicianul a fost trimis în judecată de procurorii DNA.

”Respinge ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul B.C.L.împotriva încheierii penale nr. 12/J/26.01.2022 pronunţate de Tribunalul Bistriţa – Năsăud în dosarul nr. 64/84/2016*/a7. În temeiul art. 275 alin. 2 Cod Procedură Penală, obligă pe inculpatul contestator la plata către stat a sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în prezenta procedură. Definitivă”., arată soluția pe scurt a Curții de Apel Cluj.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe inculpatul Dan Radu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă, spălare de bani şi dare de mită, toate în formă continuată, alături de inculpatul Lucian Băican Claudiu, la data faptelor subprefect al judeţului Sălaj şi ulterior şef al Serviciului Fond Funciar din cadrul Primăriei municipiului Zalău, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi spălare de bani, în formă continuată. 

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor Dan Radu şi Băican Claudiu Lucian. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sălaj, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada septembrie 2012 – iulie 2015, inculpatul Dan Radu a pretins şi primit de la o persoană (denunţător în cauză), în mod direct sau indirect, suma totală de 278.216 lei şi o suprafaţă de teren de 1570 mp, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra funcţionarilor Primăriei Municipiului Zalău, cu atribuţii în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate, influenţă în urma căreia martorului denunţător şi fratelui acestuia le-au fost eliberate un număr de patru titluri de proprietate, pentru o suprafaţă de peste 10 hectare teren. 

Condiţia impusă pentru ajutorul acordat a fost ca cele două persoane beneficiare ale titlurilor de proprietate să îl mandateze pe inculpat prin acte autentice pentru vânzarea ulterioară a acestora. 

În cazul unuia dintre contracte, inculpatul Dan Radu a dobândit prin metoda simulaţiei, prin interpunerea unei persoane apropiate, o suprafaţă de teren de 8.433 mp (preţul înscris în contract fiind de 120.000 lei). Din această suprafaţă, la data de 22 ianuarie 2014, inculpatul Dan Radu, prin aceleaşi persoane interpuse, a vândut 1.470 mp teren intravilan contra sumei de 100.000 lei. 

În ambele cazuri, preţurile stabilite de părţi au fost subevaluate, taxarea tranzacţiilor realizându-se conform grilei notariale la sume mult mai mari. 

În perioada 2014 – septembrie 2015, pentru ajutorul acordat în reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor respective, inculpatul Băican Claudiu Lucian, în calitate de funcţionar public, având funcţia de subprefect al judeţului Sălaj şi ulterior de şef al Serviciului de fond funciar din cadrul Primăriei municipiului Zalău, a primit de la inculpatul Dan Radu, foloase constând într-un teren în suprafaţă de 831 mp, în valoare de 69.056 lei, precum şi materiale de construcţii în sumă de 4.262,58 lei.

Pentru a disimula adevărata provenienţă a acestor bunuri primite cu titlu de mită, inculpatul Băican Claudiu Lucian a încheiat contractul de vânzare cumpărare al terenului respectiv cu aceleaşi persoane interpuse, iar materialele de construcţie au fost livrate de o firmă controlată de inculpatul Dan Radu, pe baza unor documente fictive, arată Gazeta de Cluj.

În aceeaşi manieră a procedat inculpatul Dan Radu şi în cursul anului 2011, când, ca urmare a influenţei pretinse, a fost emis pe numele a două persoane, un titlu de proprietate ce privea o suprafaţă totală de 8.684 mp, situată în intravilanul municipiului Zalău. De această dată, inculpatul a pretins un procent de 1% din preţul de vânzare al terenurilor respective. 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie, se mai arată în comunicatul procurorilor.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1615 (s) | 22 queries | Mysql time :0.052315 (s)