Ieri după-amiază, 13 noiembrie, a început plantarea celor 52 de arbori prevăzuți pentru str. Regele Ferdinand, cu mențiunea că până acum nu a existat niciun copac pe această stradă. Sistemul de irigații este unul automat cu senzor de ploaie / umiditate. De asemenea, a început montarea dalelor de piatră naturală (granit) pe trotuarul vestic.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, menționează faptul că toate cele 3 benzi destinate traficului (auto și transport în comun) sunt deja finalizate la strat de asfalt, la finalul lucrărilor urmând a fi completat cu stratul de uzură. Sistemul de scurgere a apelor pluviale este unul special încorporat în bordurile montate. Regele Ferdinand este prima stradă cu un astfel de sistem de scurgere a apelor pluviale.

Sistemul de iluminat public este prevăzut cu tehnologie LED și cu sistem de telegestiune – poate fi controlat de pe o aplicație de telefon mobil.

De asemenea, este prevăzut și un sistem inteligent de management al traficului.

Lucrările sunt în grafic și continuă.

***

Până acum s-au realizat următoarele lucrări:

Partea carosabilă:
– s-a executat săpătura generală;
– s-a realizat rețeaua de canalizare pluvială (conducte, guri de scurgere și separatori de hidrocarburi);
– s-a așternut un strat de balast, unul de piatră sparta și două straturi de asfalt.

Trotuarul vestic (vis a vis de magazinul Central):
– au fost executate săpături, s-a montat tubulatura pentru instalațiile de irigat, iluminat, semaforizare, fibră optică;
– au fost montate căminele aferente acestor rețele,
– au fost așternute straturile de balast, piatră spartă și balast stabilizat;
– au fost montate bordurile;
– a început montarea dalelor de piatră naturală (granit) pe trotuar.

În etapa de săpătură generală (carosabil + trotuare) s-a făcut cercetarea arheologică a zidurilor medievale a Turnului nordic și a fost descoperită porțiune de drum roman.

Ce urmează:
– în etapa următoare se va finaliza montarea pietrei pe trotuarul vestic;
– încep lucrările pe trotuarul estic (pe partea cu magazinul Central)
– concomitent cu lucrările la al doilea trotuar vor începe lucrările de modernizare a străzilor Émile Zola și Sextil Pușcariu. coral