Lucrările la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) au intrat în etapa finală.

 După ce, în cursul zilei de marți, 17 martie 2020, stația de tratare a levigatului din cadrul CMID a ajuns la Cluj și a fost poziționată pe amplasament, în prezent se lucrează intens la elementele ce țin de etapele finale ale investiției: realizarea drumului de acces, a drumului perimetral, iluminat, marcaje etc.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Am intrat, cu adevărat, în etapa finală a lucrărilor de la Centrul de Management al Deșeurilor. Sunt ultimele dotări și lucrări pe care mai trebuie să le facem, motiv pentru care extrem de puțin timp ne mai desparte de darea în funcțiune a primei celule”.

În ceea ce privește stația de tratare a levigatului, aceasta este containerizată, complet automată, și va trata levigatul prin osmoză inversă, cu ajutorul a trei blocuri de module ce asigură epurarea în trei pași.  De producție germană, stația este una extrem de performantă, folosind una dintre puținele soluții de tratare a levigatului din depozitele de deșeuri care respectă pe deplin legislația de mediu națională și europeană.

Instalația funcționează prin intermediul unui sistem de bazine și pompe interconectate. Ea va elimina definitiv orice posibil risc de contaminare a apei și a solului din vecinătatea CMID, prin neutralizarea tuturor impurităților din depozitul ecologic de deșeuri.

În urma tratării levigatului, proces prevăzut a se realiza prin intermediul a două linii de operare simultană, va rezulta un permeat decontaminat și total inofensiv pentru mediu. Acest concentrat va fi, la rândul lui, tratat suplimentar pentru reducerea conținutului de amoniu, el fiind ulterior colectat, transportat și eliminat de către o firmă specializată, în conformitate cu contractul de servicii care va fi încheiat în acest sens.

 

coral