@ O mega investitie a devenit un mare fas in momentul in care a fost supusa consultarii publice @ Pe planse apare doar o singura cladire cu 25 de etaje @ Este o strategie pentru a nu dezvalui publicului larg intentiile reale @ Nimeni nu stie cum va fi construit Silk District, de pe Calea Chisinaului @ Agentia de Protectie a Mediului nu a eliberat un aviz investitorilor de la PK Ebony SRL @ "In legatura cu avizele de mediu pentru SC Teba Industry si PK Ebony SRL, va informam ca actele de reglementare la care faceti referire nu au fost emise, documentatiile fiind in procedura de reglementare", se arata intr-un raspuns APM @ Spatiile verzi sunt o gluma, doar 15 la suta dintr-o suprafata de aproape doua hectare @ "Asa procedeaza samsarii imobiliari din Bucuresti. Lumea nu stie ce construiesc si vand rapid. In cazul de fata e la fel. Apare o singura cladire pe toata suprafata. Acolo este o problema importanta, cum se va realiza managementul deseurior, cum se va face colectarea, cum se vor racorda la utilitati. Acolo sunt multe probleme. In plansa nu apar aliniamentele, retragerile, nimeni nu stie cum se va construi", spun sursele BZI @ Contestatiile legate de implementarea proiectului pot fi depuse pana pe data de 27 mai @ Cei de la PK Ebony nu au primit nici avizul de la Comisia de Circulatie, ba mai mult membrii acesteia au respins documentatia depusa de investitor

Piata imobiliara din Iasi a fost zguduita in ultimele saptamani de anuntul facut de PK (Prime Kapital) Ebony SRL, care are in spate un fond de investitii sud-african. Pe un teren de aproape 10 hectare din Calea Chisinaului nr. 22, ce apartinea Teba Industry SA, ar urma sa fie construit un complex format din birouri, locuinte colective si hotel, sub denumirea Silk District, in valoare de aproximativ 200 de milioane de euro.

Dupa prezentarea oficiala cu multe cladiri frumos desenate, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a intrat in consultare publica. Insa, surpriza, plansele nu arata numarul de cladiri si ce se va construi cu exactitate. Este pomenita doar o singura cladire cu regimul de 2S+P+25E, cu o inaltime maxima de 105 metri. Nici vorba de hotel, locuinte colective sau alte cladiri cu functiuni anuntate in prezentarea oficiala. Surse din piata imobiliara spun ca aceste practici sunt imprumutate din Bucuresti, unde dezvoltatorii nu informeaza publicul despre intentiile reale. Dupa ce obtin avizele, construiesc ce vor, invocand ca se incadreaza in indicatorii urbanistici.

"Asa procedeaza samsarii imobiliari din Bucuresti. Lumea nu stie ce construiesc si vand rapid. In cazul de fata e la fel. Apare o singura cladire pe toata suprafata. Acolo este o problema importanta, cum se va realiza managementul deseurior, cum se va face colectarea, cum se vor racorda la utilitati. Acolo sunt multe probleme. In plansa nu apar aliniamentele, retragerile, nimeni nu stie cum se va construi. Este o jignire pentru mediul de afaceri. Altii prezinta un proiect imobiliar cu toate detaliile si, brusc, apare unul care face dupa cum il taie capul", spun sursele BZI.

Si arhitectii sunt circumspecti privind implementarea proiectului. "La prima faza au facut o magarie, au prezentat o mobilare urbana care sa fie pe placul privitorilor. In realitate era cu totul altceva. Se va vedea la urmatoarele faze daca vor respecta indicatiile arhitectilor", a spus un arhitect interesat de dezvoltarea municipiului. Conform PUZ-ului supus consultarii, cladirile vor ocupa 45 la suta din suprafata terenului, iar circulatiile auto, pietonale si parcarile la sol vor ocupa 40 la suta. Rezulta ca spatiile verzi vor fi amenajate in proportie de doar 15 la suta. Au fost situatii in care membrii Comisiei de Urbanism au cerut spatii verzi mult mai mari pentru proiecte incomparabil mai mici. Intr-o zona deja sufocata de poluare, procentajul de spatii verzi pare infim in comparatie cu suprafata totala de teren.

Nu au aviz de la Mediu

Cei de la PK Ebony s-au grabit sa obtina avizele proiectului, existand si o presiune din partea fondului de investitii. Totodata, conform prezentarii PK Ebony, Silk District va avea 100.000 metri patrati de birouri Clasa A, cu o capacitate de 14.000 de angajati. Se mai adauga si 2.500 de apartamente. Asta inseamna ca se va pune o presiune enorma pe Calea Chisinaului, prin aparitia a cel putin 10.000 de masini.

Daca Directia de Sanatate Publica a emis aviz pozitiv pentru acest proiect, nu la fel a facut si Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Iasi. "In legatura cu avizele de mediu pentru SC Teba Industry si PK Ebony SRL, va informam ca actele de reglementare la care faceti referire nu au fost emise, documentatiile fiind in procedura de reglementare", se arata intr-un raspuns APM Iasi. Chiar si asa, investitorii au termen sa scoata avizul de mediu pana la introducerea proiectului in Comisia de Urbanism. Semnalul este clar, Calea Chisinaului va deveni un calvar pentru traficul rutier.

Exista litigii

Proiectul celor de la PK Ebony este contestat in acest moment in instanta, primul termen de judecata fiind pe 29 mai. Mai precis, este contestat modul in care fosta fabrica de matase Victoria a fost preluata de catre Teba Industry SA, proprietara care a vandut cladirile si terenul catre PK Ebony. Si municipalitatea ieseana a devenit parte in proces. In cazul in care se va dovedi ca terenul trebuie sa revina in proprietatea Statului, Primaria Iasi va administra bunul. Din aceasta tranzactie cei de laTeba Industry au castigat in jur de 20 de milioane de euro. Principala motivare a contestatiei este ca Teba nu a respectat pasii de privatizare. Firma PK Ebony SRL a fost infiintata de catre Martin Slabbert si Victor Semionov. Dar, proiectul a fost prezentat oficial de catre Maggie Kitshoff, manager la PK. Cei de la PK sunt si proprietari ai Complexului Era.

In mai multe editii ale cotidianului BZI s-a aratat ca pasarela care face legatura cu complexul pune in pericol viata soferilor. Lucrarile de la Pasarela ERA sunt departe de a fi finalizate, artera prezentand in continuare un mare risc pentru soferii ieseni. In timp ce pasarelele stau sa se prabuseasca, Primaria Iasi a decis ca este momentul sa aprobe extinderea complexului comercial de la marginea Iasului. Planul Urbanistic Zonal propus de investitori, firma PK si Mas Real Estate, are in vedere construirea mai multor corpuri de cladire, a unui hipermarket, moment in care circulatia in zona va fi sufocata.

Proiectul Silk District este operat, la Iasi, de societatea comerciala Prime Kapital, membra a Fondului de Investitii MAS REAL ESTATE INC (MASPLC), din care mai fac parte firmele Absa Asset Management Pty Ltd (Investment Management), The Vanguard Group Inc., Stanlib Asset Management (Pty) Ltd, Saniam Investment Management (Pty) Ltd, Investec Asset Management (Pty) Ltd, Alexander Forbes Investements Ltd, Stanlib Multi-Manager Ltd, Prudential Investment Managers (South Africa) Pty Ltd, Momentum Asset Management Pty Ltd, Old Mutual Investment Group (Pty) Ltd.
Conducerea fondului este asigurata de: Malcolm Levy, Ronald Spencer, Karen Tiplady, Paul Osbourn, Jaco Jansen, Jonathan Knight, Pierre Goosen, Glynnis Carthy, Werner Alberts, Melt Hamman. coral