La doi ani după ce milionarul Daniel Dumitraş trecea cu un SUV marca Jaguar peste un tânăr aflat pe trecerea de pietoni, instanţa a decis o pedeapsă de un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru omor din culpă.

Familia victimei, însă, precum și firma de asigurări la care era înregistrată afacerea lui Dumitraș, au făcut apel la decizia Judecătoriei Cluj. 

Daniel Dumitraş, milionarul clujean care a omorât un tânăr de 33 de ani pe o trecere de pietoni de pe strada Câmpul Pâinii din Cluj-Napoca, la data de 25 iunie 2019, a fost condamnat la un an și jumătate cu suspendare, iar doi ani nu va avea permis de conducere. Daniel Dumitraș mai trebuie să presteze 60 de zile în cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca sau în cadrul Parohiei Ortodoxe Române a ”Tuturor Sfinţilor” din Cluj-Napoca.

Victima lui Dumitraș a fost strivită, la propriu, de SUV-ul milionarului. Din autopsie rezultă că decesul „s-a datorat unei secţiuni traumatice de trunchi cerebral în cadrul unui politraumatism cu dilacerare cerebrală şi cerebeloasă, fractura cutiei craniene şi fracturi osoase multiple”. 

Daniel Dumitraş a declarat în instanţă că a simţit doar o uşoară vibrare a maşinii când a trecut peste tânărul de pe trecerea de pietoni.

 „În momentul în care a efectuat virajul la stânga pentru a ieşi cu autoturismul marca Jaguar din parcarea restaurantului Coratim nu a observat pietonii care erau angajaţi în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni, a simţit doar o uşoară vibrare a maşinii şi imediat a văzut că o persoană din partea stângă a maşinii a început să urle”, se arată în motivarea sentinţei. 

Instanţa a ţinut cont de „regretul autentic şi profund” al vinovatului

Cum a motivat instanţa pedeapsa? A avut în vedere „lipsa antecedentelor penale şi alte circumstanţe personale ale inculpatului (integrat social, implicat în proiecte umanitare, căsătorit, copii în întreţinere) precum şi circumstanţele săvârşirii faptei şi normele legale privind circulaţia pe drumurile publice încălcate”, se arată în motivare. 

Instanţa a mai reţinut că „ivirea unor astfel de situaţii sau împrejurări în care, într-un timp foarte scurt, poate fi pusă în pericol sănătatea sau viaţa pietonilor nu este o chestiune imprevizibilă sau foarte puţin probabilă, ţinând¸ într-o anumită măsură, de specificul activităţii de conducere a autovehiculelor.” 

 Nu în ultimul rând, instanţa a ţinut cont de „regretul autentic şi profund manifestat de inculpat pentru fapta săvârşită şi urmările acesteia.”

Despăgubiri de peste 330.000 de euro plătite de firma de asigurări  

Instanţa a decis ca partea responsabilă din punct de vedere civil pentru accident, compania la care Dumitraş şi-a făcut asigurare RCA – Generali România Asigurare Reasigurare S.A – să plătească familiei victimei peste 330.000 de euro.  

Astfel, fiul defunctului primeşte suma de 100.000 de euro şi suma de 1500 de lei, lunar, cu titlu de prestaţie bănească periodică (despăgubiri materiale) de la data de 25.06.2019 şi până când minorul va împlini vârsta de 18 ani sau până la finalizarea studiilor, dar nu mai mult de vârsta de 26 de ani. Copilaşul avea câteva luni în momentul producerii accidentului.  

Soţia supravieţuitoare a obţinut suma de 80.000 de euro – daune materiale şi 21920,41 lei (4.500 de euro) sub formă de daune morale.  

Mama tânărului omorât primeşte suma de 50.000 de euro. Aceeaşi sumă a fost acordată tatăl defunctului (50.000 de euro) şi sorei acestuia (50.000 de euro). 

Asiguratorul va putea să se îndrepte împotriva lui Dumitraş pentru recuperarea sumei de peste 330.000 de euro pe care o va plăti familiei victimei. Singura circumstanţă în care acest lucru s-ar fi putut întâmpla este dacă Dumitraş ar fi comis o infracţiune, de exemplu, ar fi consumat alcool, ceea ce nu a fost cazul.  

Decizia Judecătoriei Cluj, publicată în urmă cu câteva zile, a fost atacată cu apel de către toate părțile implicate. Dosarul urmează să fie judecat la Curtea de Apel Cluj.

Firma de asigurări nu vrea să plătească daunele stabilite de Judecătoria Cluj

Firma de asigurări la care și-a făcut firma lui Dumitraș asigurare a atacat decizia instanței, societatea răspunzând în calitate de asigurator RCA, iar obligația de plată a despăgubirilor este reglementată de legi speciale. În cadrul legislației nu este stipulată obligația asiguratorului RCA de a plăti despăgubiri în caz de deces sub forma unei prestații periodice urmașilor victimelor. 

De asemenea, asiguratorul nu poate fi obligat la plata veniturilor neachitate de victimă până la data decesului, mai transmite firma de asigurări. Aceasta  solicită și diminuarea daunelor morale. Firma vrea ca instanța să țină cont de sarcinile societății și practic să nu recurgă la ideea “are cine și de unde să plătească”.

Familia cere ca Daniel Dumitraș să meargă la închisoare

Familia victimei tânărului de 33 de ani, Dubovici Vasile, a atacat cu apel decizia instanței clujene și a cerut majorarea pedepsei închisorii la care a fost condamnat Dumitraș Daniel, de la 1 an și 6 luni cu suspendare la 3 ani de închisoare.

Soția victimei, Dubovici Cosmina Daniela, mai cere instanței ca milionarul clujean să nu mai aibă permis timp de cinci ani, precum și majorarea termenului de supraveghere în cazul lui Dumitraș Daniel de la doi la patru ani. 

Familia atrage atenția instanței, în primul rând, asupra faptului că tânărul de 33 de ani trecerea strada regulamentar, însă Dumitraș Daniel a încălcat regulile de circulație în mod conștient, prevăzând că ar putea produce un accident. Cu toate acestea, clujeanul a socotit în mod nejustificat că accidentul nu s-ar produce. 

De asemenea, familia mai pune în lumină și gravitatea decesului victimei, anume că leziunile traumatice care au condus la decesul lui Dubovici Vasile au avut loc, concret, fără urmă de îndoială, prin lovire și călcare de către mașina lui Dumitraș Daniel. 

Nu în ultimul rând, chiar dacă milionarul Dumitraș e o persoană integrată în comunitate din punct de vedere social și profesional, nu este cunoscut cu antecedente penale, faptul că nu a avut un comportament prudent și atent în trafic și nu a respectat prioritatea de trecere față de un pieton angajat în mod regulamentar în traversarea străzii, denotă un caracter iresponsabil.

“Chiar dacă circumstanțele personale ale inculpatului îi sunt favorabile, nu pot fi disociate în totalitate de gravitatea concretă a faptei săvârșite, de natură a conduce la o reducere substanțială a duratei pedepsei, astfel cum s-a întâmplat în prezenta cauză”, se arată în motivarea apelului. 

Context

La data de 25 iunie 2019, în jurul orei 13.10, Dumitraș Daniel-Pavel a condus autoturismul marca Jaguar pe strada Câmpul Pâinii din municipiul Cluj-Napoca, iar la ieșirea din curtea neîmprejmuită și special amenajată pentru parcare de mașini, aferentă sediului Coratim, șeful firmei Coratim a virat neregulamentar la stânga, încălcând marcajul simplu continuu. La trecerea de pietoni semnalizată corespunzător prin marcaj rutier, Dumitraș Daniel a accidentat pe Dubovici Vasile, un tânăr de 33 de ani, soț și tată a unui copil de doar câteva luni, care traversa strada regulamentar, pe trecerea de pietoni. În urma accidentului, Dubovici Vasile a murit. 

Moartea lui Dubovici Vasile a fost una violentă și a fost cauzată de “secţiuni traumatice de trunchi cerebral în cadrul unui politraumatism cu dilacerare cerebrală şi cerebeloasă, fractura cutiei craniene şi fracturi osoase multiple”. 

Bărbatul a lăsat în urmă o soție, Dubovici Cosmina Daniela, și un copil care la momentul tragicului eveniment avea doar câteva luni, Dubovici Rareș-Bogdan. 

Ce spune martorul

Szilagyi Czidri Elemer este unul dintre martorii la tragicul eveniment, care a fost audiat de autorități, coleg de lucru cu Dubovici Vasile. Potrivit acestuia, bărbații au plecat de la locul de muncă, din clădirea Cluj Business Center, cu intenția de a mânca la cantina Coratim. În momentul în care au ajuns la trecerea pentru pietoni, au traversat strada înspre restaurant. 

Martorul a observat autoturismul marca Jaguar de culoare albastră, care intenționa să părăsească parcarea complexului Coratim și a văzut că șoferul acestuia se tot uita în partea stângă și dreaptă pentru a se asigura. În momentul în care cei doi pietoni au ajuns pe trecerea de pietoni, aproape de axul drumului (victima se afla în partea stângă, iar martorul în partea dreaptă), martorul a văzut cum șoferul autoturismului marca Jaguar virează brusc stânga, pe diagonală, moment în care l-a acroșat pe Dubovici Vasile, călcându-l cu mașina. 

Szilagyi Czidri Elemer a alertat imediat autoritățile, iar la fața locului au sosit organele de poliție și ambulanța care au constatat decesul lui Dubovici Vasile. Accidentul rutier a fost surprins de camerele de supraveghere aparținând firmei Dumitraș Daniel. 

Ce a declarat inculpatul în instanță

Clujeanul milionar Dumitraș Daniel Pavel a recunoscut fapta în fața instanței. Acesta a precizat că în momentul în care a efectuat virajul la stânga pentru a ieși cu autoturismul marca Jaguar din parcarea restaurantului Coratim, nu a observat pietonii traversau. A simțit doar o ușoară vibrare a mașinii și imediat a văzut că o persoană din partea stângă a mașinii (martorul la eveniment, colegul de lucru al victimei) a început să urle. În momentul în care a coborât jos din autoturism, și-a dat seama că Dubovici Vasile se afla sub roțile mașinii. 

Dumitraș Daniel a mai cerut instanței să țină cont de garanțiile de reeducare pe care acesta le prezintă.

“Sunt o persoană care conștientizează greșeala comisă, regret sincer ceea ce s-a întâmplat, acest accident punându-și amprenta și asupra vieții mele până la sfârșit. La rândul meu, sunt tată a trei copii și nu am cauzat niciodată probleme și nu mi-am dorit sub nicio formă producerea acestui nefericit eveniment. Întreaga viață a mea, dar și a familiei mele, o trăim într-un spirit creștin și de ajutorare a semenului, fiind ghidat în viață de valori moral creștine.

Datorită conștiinței mele, resimt zilnic durerea pierderii unei vieți omenești din vina mea exclusivă și empatizez cu durerea pe care o resimte familia victimei, dar oricât mi-aș dori să dau timpul înapoi, este imposibil acum.

În ceea ce privește circumstanțele producerii accidentului, doresc să arăt că este regretabil că o persoană și-a pierdut viața din fapta culpabilă a mea, fapt ce mă marchează profund, ca ulterior autoritățile să dispună mutarea respectivei treceri de pietoni din dreptul ieșirii din parcarea Coratim, cu toate că au existat nenumărate discuții la nivel de autorități locale anterior, referitor la acea trecere ce era impropriu amplasată la ieșirea dintr-o parcare. Inclusiv echipajele ajunse la fața locului, dar și ulterior vizionându-se înregistrările video, cu toții s-au întrebat cum a fost posibilă o astfel de dinamică a accidentului, în urma căruia să intervină decesul victimei, în condițiile în care se poate observa că am parcurs efectiv o distanță de 4-6 metri, neavând viteză, fiind vorba de fracțiuni de secundă.

Arăt, de asemenea, că ulterior săvârșirii infracțiunii, am depus eforturi pentru a diminua consecințele faptelor mele, atât în ceea ce privește acoperirea daunelor morale și materiale, dar și în sensul prevenirii pe viitor a altor accidente, în condiții similare.

Ulterior accidentului, am ținut legătura cu familia victimei și mi-am oferit tot sprijinul moral și financiar pentru acoperirea daunelor suferite. 

Totodată, am făcut demersuri la RCA și am deschis personal dosarul de daună și am făcut demersuri în acest sens pentru suplimentarea sumei oferite de către societatea de asigurări, separat cu un apartament din partea mea pe care doresc să îl donez copilului victimei.

Doresc să subliniez că din momentul producerii accidentului, am refuzat să mai solicit prelungirea dreptului de a circula, și arăt faptul că încă în prezent sunt marcat de cele întâmplate.”

Pastorul bisericii pe care o frecventează Dumitraș Daniel ia apărarea inculpatului

Dumitraș Daniel a participat la mai multe ședințe de consiliere pastorală în cadrul Bisericii Penticostale Speranța, împreună cu pastorul Benea Ionuț, în urma accidentului pe care acesta l-a produs. Clujeanul Dumitraș Daniel este membru al bisericii în cauză. 

Liderul religios al bisericii a transmis instanței un memoriu prin care evidențiază că accidentul rutier a provocat asupra lui Dumitraș Daniel un șoc psihoemoțional. 

Pastorul a declarat și pentru reporterul Gazeta de Cluj că a remarcat o asumare totală din partea lui Dumitraș Daniel și dorința inculpatului de a ajuta familia. 

Pastorul crede că presa a șters pe jos cu Dumitraș Daniel fără motiv

Pastorul bisericii în care Dumitraș Daniel este membru, Benea Ionuț, consideră că presa a fost extrem de subiectivă în ceea ce privește inculpatul din dosar, întrucât l-a numit pe șofer inclusiv nesimțit, pe lângă alte apelative folosite.

Liderul religios a mai declarat Gazetei de Cluj că “dacă Dumitraș avea o altă mașină”, poate că nu s-ar fi făcut așa mult tam-tam, subliniind că reporterii s-au legat și de situația financiară a bărbatului. Cu alte cuvinte, ce legătură are faptul că inculpatul este milionar cu situația în care se află? 

În altă ordine de idei, pastorul a mai declarat că presa vânează senzaționalul, de unde și subiectivitatea exagerată a reporterilor pe acest subiect.

Benea Ionuț a mai spus reporterului că Dumitraș Daniel este un om excepțional, care ajută pe cei în nevoie și “i se umplu ochii de lacrimi” când vede pe cineva necăjit. 

Liderul religios a mai subliniat că este corect ca milionarul clujean să plătească potrivit legislației infracțiunea comisă.

Generos, dar criminal… și ipocrit!

De ajutat, ajută. Milionarul Dumitraș Daniel a declarat instanței că a făcut, de-a lungul timpului, eforturi pentru sprijinirea familiilor cu statut social nevoiaș, pentru sprijinirea tinerilor. Bărbatul a venit și în sprijinul Parohiei Ortodoxe Pădureni. Acesta susține că a ajutat financiar bolnavi de cancer, a plătit chirii timp de 14 ani pentru cei care nu aveau suficienți bani, a susținut persoane cu deficiențe spre a finaliza cursuri universitare și a exemplificat fapte caritabile. Toate acestea fără să ceară ceva în schimb, a subliniat inculpatul.

De la cei neajutorați poate nu a cerut, dar de la instanță sigur a avut tupeu să ceară. 

“Toate rândurile (…) conturează adevărata personalitate a mea, care, fără să exagerăm – mai rar este întâlnită în societatea actuală”, a declarat Dumitraș Daniel instanței. Pe baza faptelor sale caritabile, milionarul clujean Dumitraș Daniel a spus instanței că “merită la rândul său o șansă și cu certitudine aplicarea unei pedepse îndreptate minim cu suspendare (n.r. fiindcă) este suficientă și în măsură să își atingă scopul punitiv și de reinserție.”

Prin urmare, Dumitraș Daniel a încercat să manipuleze instanța cu faptele sale caritabile. Or, când ajuți pe cineva și nu ai așteptări de a primi ceva în schimb (așa cum inculpatul a declarat în instanță), nu te folosești de fapte caritabile pentru a ieși din probleme penale. De altfel, manipularea de care a dat dovadă se cam bate cap în cap cu “ghidul de valori moral creștine” cu care a declarat că a crescut. 

Dumitraș Daniel a vrut să scape și fără să fie judecat

Actele din cadrul dosarului lui Dumitraș Daniel arată că afaceristul clujean a încercat să scape de judecată, formulând un memoriu prin care a solicitat încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei. Procurorul de caz, însă, a hotărât ca șoferul să fie trimis în judecată, dată fiind gravitatea faptei. 

Accidente identice, pedeapsă diferită – 3 ani cu executare pentru un taximetrist

Un clujean a semnalat în secțiunea de comentarii a unei postări pe Facebook, legată de accidentul în care a fost implicat Daniel Dumitraș, că un taximetrist a primit o pedeapsă mai strictă decât el, într-un caz similar.

Și culmea – mașina cu siguranță este alta, că tot făcea referire pastorul bisericii în care este membru Daniel Dumitraș la modelul autoturismului.

„Uitați, ca să nu existe discuții privitoare la încadrarea faptei și la pedeapsa maximă care se putea aplica. Culmea, tot în Cluj. Diferența e faptul că ăsta condamnat era taximetrist într-un Focus, iar (…) ăstalalt e om de afaceri într-un Jaguar.”

Accidentul a avut loc într-o dimineață, pe data de 31 iulie 2015, când un taximetrist într-o mașină Ford Focus a lovit o femeie care traversa strada în Florești, după ce a efectuat mai mult curse cu o noapte înainte. Din cauza oboselii, neatenției și vitezei de deplasare, șoferul nu a observat femeia. El se afla pe banda a doua, iar pe prima bandă era o altă mașină care a redus viteza. Astfel, și inculpatul a redus viteza, dar când s-a apropiat de trecere, a ridicat piciorul de pe frântă. Atunci a apărut pietonul, iar accidentul s-a produs, potrivit clujust.ro, citat de Monitorul de Cluj. Femeia a murit după două ore. Bărbatul a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare și a avut de plătit daune morale de 375.000 de euro. 

Taximetristul nu consumase băuturi alcoolice, nici nu a fugit de la locul faptei și și-a recunoscut vina. La acel moment, sentința a fost o premieră.

Daniel Dumitraş este unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori imobiliari din Cluj, patronul companiei Coratim. Compania Coratim a fost înfiinţată în 2004 şi are sediul declarat la locuinţa lui Daniel Pavel Dumitraş, unul dintre fratii Dumitraş, potrivit presei naționale. 

Sursa: Gazeta de Cluj coral