Generalul de poliţie ucrainean Volodimir Abroskin a comunicat forţelor ruse că se oferă voluntar să fie luat ostatic în schimbul evacuării copiilor rămaşi în Mariupol, oraş-port strategic la Marea Azov, aflat sub asediu aproape de o lună, relatează agenția ucraineană Unian.

„Astăzi în oraşul complet distrus au mai rămas mulţi copii, care, dacă nu sunt salvaţi acum, vor muri în următoarele zile, poate chiar ore. Mă adresez ocupanţilor ruşi, daţi-mi posibilitatea să scot copiii din Mariupol, iar în locul copiilor care mai sunt încă în viaţă mă ofer ostatic. Da, vă rog să mă lăsaţi să intru în Mariupol pentru a-i strânge pe copii şi a organiza plecarea lor. Am nevoie de trei zile în oraş. La ultimul punct de control la întoarcere, mă voi preda”, a transmis rușilor el prin Facebook.

În calitate de general de poliţie, Abroskin le aminteşte ruşilor că el a organizat între 2014 şi 2016 riposta Kievului împotriva rebelilor separatişti proruşi şi militarilor ruşi care acţionau în Donbas. „Figurez pe tot felul de liste ale voastre cu sancţiuni. M-aţi dat în urmărire. Aţi organizat o tentativă de asasinat la adresa mea pentru a mă elimina. Zeci dintre ai voştri au fost ucişi, iar mii de complici ai voştri au fost reţinuţi prin concursul meu nemijlocit.Eu sunt tocmai acel general care este poate cel mai apropiat de faimosul regiment 'Azov'. A fost iniţiativa mea personală. Viaţa mea îmi aparţine numai mie şi o ofer în schimbul vieţii copiilor care au mai rămas în viaţă în Mariupol”, scrie generalul ucrainean, încercând să convingă partea rusă să-i accepte oferta.

Trupele ruse bombardează locații în care se află civili

Trupele ruse au provocat la Mariupol un dezastru umanitar de proporţii: bombardează locuitori neînarmaţi, blocând ajutoarele umanitare. Numărul victimelor creşte de la o zi la alta. Pe lângă tancuri şi artilerie, nave ruseşti bombardează şi ele oraşul. Vicepremierul Irina Vereşciuk a declarat că forţele ruse au distrus practic complet oraşul, de aceea este necesară evacuarea supravieţuitorilor rămaşi.

Trupele ruse nu permit accesul unui convoi umanitar în oraş, precum şi autobuzelor pentru evacuare. Localnicii pot părăsi oraşul doar cu maşini private. 'Azov' este gruparea paramilitară folosită cel mai frecvent ca pretext pentru a justifica pretinsa „denazificare” a Ucrainei de către Kremlin.

Grupul – compus din voluntari – s-a făcut remarcat atunci când a recucerit oraşul Mariupol de la separatiştii proruşi în 2014. Ulterior, Kievul a integrat 'Azov' în Garda Naţională ucraineană (echivalentul jandarmeriei) în toamna aceluiaşi an. Unii dintre combatanţii grupării împărtăşesc viziuni radical naţionaliste, chiar de extrema dreaptă, dar majoritatea membrilor săi provin din Donbas şi sunt vorbitori de limba rusă, conform presei ucrainene.

coral