Ramona Cătinean, consiliera personală a primarului din Gherla – Ioan Neselean (PSD), împreună cu soțul ei, Adrian Ovidiu Cătinean, aflat în arest preventiv, au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de CAMĂTĂ. 

Adrian Cătinean este fratele viceprimăriței din Gherla, Iulia Trif, iar soția acestuia este consiliera primarului Ioan Neselean. Potrivit anchetatorilor, cei doi se bucurau de influența pe care o aveau în oraș și poziția pe care și-au consolidat-o în raport cu oficialii din administrația locală, pentru a da bani cu camătă mai multor persoane importante din oraș. Paul Cost, unul dintre cei care au luat bani de la soții Cătinean, a depus o plângere penală și s-a constituit ca parte civilă în proces. 

Mai mult, potrivit informațiilor obținute de Ziar de Cluj, dosarul a fost început de către anchetatorii de la Direcția Generală Anticorupție, dat fiind că printre suspecți se aflau câțiva polițiști din Gherla care, ulterior, au ieșit din culpă. 

Din cercetări reiese că Adrian Cătinean era cămătarul number one, dosarul a fost pasat juniorilor de la PT Gherla, care au și coordonat perchezițiile și și-au făcut treaba ca la carte. Iar locotenentul sau era chiar soțioara, bine înfiptă în administrația locală. 

„În data de 26.06.2020 s-a efectuat o percheziţie la adresa numitului C.A.O., pentru identificarea de probe legate de săvârşirea infracţiunilor. La aceeaşi dată procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla a dispus reţinerea inculpatului C.A.O., pentru săvârşirea infracţiunii de camătă, pe o perioadă de 24 de ore. De asemenea, în cursul aceleiaşi zile, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Gherla a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla privind arestarea preventivă a inculpatului C.A.O., pentru săvârşirea infracţiunii de camătă, prev. de art. 351 C.pen., pe o durată de 30 de zile, arată Ziar de Cluj.

În fapt, inculpatul C.A.O. ajutat de alte persoane, care au calitatea de suspect în dosar, în perioada 2017-2019, a împrumutat cu bani diferite persoane din Mun. Gherla , pentru care a solicitat dobândă de până la 100%.

Precizăm că luarea unei măsuri preventive faţă de o persoană nu poate aduce atingere prezumţiei de nevinovăţie, care guvernează procesul penal până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare”, arată cei de la IPJ Cluj. 

coral