Ghiocelul, planta care vestește primăvara. 9 lucruri interesante. În ce țară din lume prevestește moartea. Cu toții știm că ghiocelul este cel mai cunoscut simbol al anotimpului de primăvară. Această floare delicată anunță renașterea naturii, dar prevestește și moartea. Da, ai auzit bine! În continuare vei afla câteva lucruri mai puțin cunoscute despre ghiocel.

Ghiocelul, planta care vestește primăvara

Ghiocelul este prima floare care anunță sosirea primăverii și ne bucură grădina. Planta este originară din Europa şi Asia, răsăre din pământul înzăpezit și ne anunță că sosește căldura. Ghiocelul este cunoscut din timpuri foarte vechi, fiind menţionat în scrierile antice greceşti. Denumirea ştiinţifică Galanthus se traduce ca „flori albe ca laptele” și a primit-o încă din anul 1753.

Ghioceii au capacitatea de a rezista foarte bine la temperaturi scăzute, sunt albi şi apar unul câte unul la fiecare bulb, mai ales primăvara devreme.  Unii îi adoră și se bucură atunci când apar, dar alții, în special, cei care cred în superstiții se înspăimântă, crezând cu tărie că aduce moartea. În continuare vă vom prezenta nouă lucruri interesante despre ghiocei.

1. Se spune că ghiocelul este prima floare de pe Pământ

Legenda spune că pe vremea când Adam şi Eva au fost alungaţi din Rai era iarna, iar pământul era acoperit cu un strat gros de zăpadă. Pe măsură ce înainta prin zăpadă, Eva a început să îngheţe şi să plângă, amintindu-şi de frumuseţile din Grădina Paradisului. Atunci din zăpadă au răsărit ghioceii.

2. Animalele sălbatice fug de ghiocel

Gingașele flori sunt formate din două sau trei frunze lungi şi subţiri de culoare verde, iar florile albe ce apar din bulb emană o mireasmă puternică. De cele mai multe ori, ghioceii răsar înainte de topirea zăpezii şi rezistă foarte bine la temperaturile scăzute. Un alt lucru interesant este că animalele sălbatice sălbatice nu se ating de ei și nu îi transformă în hrană.

3. Bulbii ghiocelului sunt otrăvitori

Știai că bulbii ghiocelului sunt otrăvitori? Ei bine, aceștia trebuie manevrați cu grijă. Atenție la animalele de companie și la copii. Bulbii otrăvitori sunt și motivul pentru care niciun rozător nu se încumetă să-i mănânce.

4. Ghiocelul tratează Alzheimerul

Mai multe cercetări au demonstrat că ghiocelul conține o substanță, numită galantamina, care poate trata maladia Alzheimer și demența senilă. Oamenii de știință încă cercetează această substanță, deoarece este posibil să aibă un potențial curativ.

5. Ghiocelul este simbolul speranței

Ghioceii simbolizează speranţa, prietenia, inocenţa, puritatea, alinarea şi smerenia şi multe persoane cred că plantarea acestei flori în propria gospodările le aduce noroc.

6. Există peste 100 de soiuri de ghiocei

La prima vedere, toți ghioceii par la fel. În realitate, există peste 100 de soiuri de ghiocei în toată lumea. Diferențele sunt de obicei la petale. De exemplu, Galanthus nivalis Pagoda este un soi de ghiocel care are petalele uşor răsucite spre exterior, iar Galanthus nivalis Virescens are petale pe care se regăsesc niște dungi verzi.

7. Ghiocelul se plantează cu tot cu frunze

Cei care doresc să-l planteze în propriile grădini trebuie să știe asta! Ghiocelul nu se prinde bine când e plantat ca bulb uscat, adică fără frunze. Aceștia se plantează cu frunze, iar atunci când cumpărăm bulbi, trebuie să verificăm pe eticheta produsului de câtă vreme au stat bulbii în condiţiile uscate din magazin şi fără umiditate, pentru a fi siguri că nu s-au ofilit.

8. Ghiocelul l-a protejat pe Ulise de otrăvuri

În urma cu peste 3000 de ani, Homer, în “Odiseea”, scrie că zeul Mercur îi dă lui Ulise o iarbă numită moly (Galanthus nivalis), care l-a protejat pe eroul antic de otrăvurile vrăjitoarei Circe.

9. Ghiocelul este asociat cu moartea

În Marea Britanie, ghiocelul nu este un motiv de bucurie, cel puţin nu pentru cei care cred în superstiţii. Unele credințe cred că ghiocelul prevestește moartea, din cauza unei legende care spune că o tânără şi-a găsit iubitul mort, iar lângă el era aşezat un ghiocel. coral