Părinții care au copii la grădinița ”Parfum de tei”, de pe strada Horea, au fost anunțați că, din 1 septembrie, trebuie să evacueze spațiul, pentru că a fost retrocedat comunității evreiești din Cluj-Napoca. 

Șeful Inspectoratului Școlar Cluj, Valentin Cuibus, a declarat că situația de la această grădiniță este cunoscută de ani de zile, dar că Primăria Cluj-Napoca a tot amânat să retrocedeze spațiul, fără a pune la punct un alt spațiu unde să fie mutați copiii.

”Cererea de retrocedare se pune în aplicare din 1 septembrie, iar noi ar fi trebuit să mutăm copiii vis-a-vis de fabrica Libertatea, din spatele Gării. Am pus la dispoziția Primăriei un fost cămin, dar nu s-au terminat lucrările de reabilitare și nici nu prea sunt șanse. Copii au fost mutați la alte grădinițe, unde au fost găsite locuri”, a explicat Valentin Cuibus. 

USR Cluj acuză Primăria Cluj-Napoca că nu s-a preocupat din timp de această problemă.

Adriana Cristian, reprezentat USR Cluj, a declarat următoarele:

”Doar ”aparent” pentru că deși administrația publică este obligată să asigure un loc la grădinița copiilor ce solicită acest lucru, lucrurile nu sunt deloc roz nici în sistemul preșcolar. Copiii sunt înghesuiți adesea în grupe supradimensionate, iar în unele grădinițe sunt înghesuite în spații minuscule.

Pe lângă accesul dificil la informații legate de grădinițele orașului, nu există un site cu o harta a acestora iar informația se găsește într-un document .pdf scanat, total neprietenos, pe site-ul Inspectoratului Județean. Avem mai multe tipuri de probleme: de igienă, există grădinițe fără curte, cu spații necorespunzătoare, clase cu mai mult de 30 de copii, copii ce nu sunt scoși deloc afară pe toată perioada toamnei și iernii, precum și probleme de calitate: meniuri ce conțin mult prea mult zahăr, grupe de copii de vârste mult prea diferite pentru a permite o educație unitară. E și o problemă de personal: educatoare și ingrijitoare ce strigă la copii, sau insuficient școlarizate, ce vorbesc urât cu copiii sau pur și simplu nu sunt la curent cu noile metode educaționale.

Pentru a înțelege cât de bolnav este acest sistem este suficient să ne uităm la ce se întâmplă la grădinița “Parfum de tei” de pe strada Horea unde părinții au fost înștiințați în cursul zilei de astăzi, fără o atenționare prealabilă, că imobilul în care își desfășoară activitatea grădinița a fost retrocedat, iar copiii înscriși vor fi mutați în alte unități de învățământ unele mai aproape, iar altele mai departe. Problemele cu acest imobil nu sunt noi, clădirea a fost revendicată de ani zile, dar rezolvarea s-a tot amânat sub pretextul promisiunii amenajării unui spațiu nou. Acum, cu două săptămâni înaintea începerii anului școlar, s-a constatat că acea soluție nu a existat.

Lipsa de respect față de părinții și copiii puși în fața faptului împlinit, prea târziu pentru a mai putea avea o altă opțiune este fața sistemului de învățământ preșcolar din România.

Este evident că administrația nu poate să construiască în ritmul în care crește orașul, iar improvizațiile actuale, precum sunt voucherele pentru bone și ajutor financiar pentru creșe private, nu sunt soluții pe termen lung”.

coral