Premierul a anunțat că se fac pregătiri intense pentru valul trei al pandemiei de coronavirus care ar urma să vină în februarie 2021. Acesta consideră că s-au făcut unele progrese în lupta contra temutului virus însă mai este mult de muncă. De asemenea, Ludovic Orban consideră vitală respectarea regulilor de către populație pentru oprirea răspândirii infectărilor.

Pregătiri pentru valul trei al pandemiei de coronavirus

Premierul României a anunțat că Executivul pe care îl conduce se pregătește și pentru un posibil val trei al pandemiei de coronavirus.

Facem eforturi constante pentru a ne pregăti, pentru a face faţă şi mai bine. Puteţi vedea că am făcut progrese. Sigur, nu pot să zic că sunt progresele chiar la nivelul nevoilor, dar am făcut progrese pe linie”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban a spus, luni seara, după ce a vizitat, alături de primarul general Nicușor Dan, mai multe spitale din Capitală aflate în subordinea Primăriei Capitalei, că numărul infectărilor nu scade din cauza unei minorități care nu respectă regulile.

Cu siguranță ar fi trebuit (n.r. – mărit cuantumul amenzilor). În perioada stării de urgență s-a văzut eficacitatea, însă amenzile ne-au fost anulate de CCR și au spus că doar Parlamentul poate decide ca acestea să fie mărite. Parlamentul a stabilit actualul nivel al amenzilor”, a spus Ludovic Orban.

Fac apel să înţeleagă că este mult mai uşor să nu te îmbolnăveşti decât să treci prin boală. Am văzut cazuri grave, am văzut secţii de terapie intensivă, bine e să nu se ajungă acolo”, a adăugat primul ministru.

A adresat mulțumiri cadrelor medicale

Ludovic Orban a precizat că, în cadrul vizitei pe care a făcut-o la spitalele din Capitală, a întrebat despre vechimea instalaţiilor, despre modul în care acestea sunt întreţinute, iar specialiştii sunt cei care vor dispune măsurile necesare.

Întrebat dacă au fost nereguli, premierul a răspuns:

La Colentina situaţia este în regulă, la Spitalul «Sfântul Ioan» de asemenea este în regulă. Aş vrea să le mulţumesc tuturor celor care fac un efort uriaş pentru a trata pacienţi. Este o luptă zi şi noapte pentru a salva vieţi, o luptă care se dă în condiţii grele, în condiţii de presiune uriaşă”, a spus Orban.

El le-a mulţumit cadrelor medicale, celor care îşi desfăşoară activitatea „aproape ca pe o misiune” şi care salvează vieţi.

Valul trei al pandemiei este așteptat spre sfârșitul iernii

Virusologul Fabrizio Pregliasco de la Universitatea din Milano atrage atenția că sărbătorile de iarnă și Crăciunul reprezintă un real pericol. Și aceasta deoarece politicienii și cetățenii sunt tentați să lșase garda jos, pentru a reactiva economia. Fabrizio Pregliasco crede că cel de-a treilea val al infectărilor cu COVID-19 va sosi în februarie.

Pe de altă parte, medicul timișorean Octavian Jurma consideră că măsurile luate până acum nu vor duce la scăderea numărului de cazuri de coronavirus. Acesta este de părere că un lockdown total pare a fi singura soluție, iar decizia urmează a fi luată de noul guvern, după alegeri.

În aceste condiții rămâne de văzut ce efect vor avea aceste pregătiri făcute de givern pentru valul trei al pandemiei de coronavirus. coral