Hotel Melody din centrul Clujului a fost cumpărat de Fundația Sapientia, cea care patronează universitatea cu același nume.

Vechiul hotel din centrul Clujului își va schimba destinația din această toamnă, urmând să găzduiască cursuri de dans popular. Potrivit reprezentanțiilor Fundației Sapientia în clădire își va desfășura activitatea Centrul Tradițiilor Transilvane din cadrul Universității Sapientia.

Conform Maszol.ro, decanul Universității Sapientia, dr. Martin Tonk, a spus că urmează ca unele dintre camerele hotelului să fie transformate în birouri, în camere pentru profesori, în săli de întâlnire pentru Sapientia EMTE și Casa Tradițiilor Maghiare din Transilvania, iar altele vor fi folosite pentru a găzdui profesorii invitați.

Hotelul Melody, monument istoric al Clujului

Clădirea care găzduiește unul dintre cele mai vechi hoteluri din Cluj-Napoca a fost declarată monument istoric de către Institutul Național al Patrimoniului din cadrul Ministerului Culturii. Astfel, potrivit articolului 4 al Legii 422/2001, monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condițiile exercitării dreptului de preemțiune ale statului român, prin Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităților administrativ-teritoriale, după caz, potrivit prezentei legi, sub sancțiunea nulității absolute a vânzării.

La alineatul 5 al acestui articol, se arată că proprietarii, persoane fizice sau juridice de drept privat, care intenționează să vândă monumente istorice, trebuie să transmită serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național înștiințarea privind intenția de vânzare, însoțită de documentația stabilită prin ordin al ministrului culturii și patrimoniului național.

coral