Pandemia a avut un impact terifiant asupra lumii. Rezultatele? Morți peste morți, zi de zi. Prea multe vieți au fost curmate. Cu toate acestea, există, ca de fiecare dată, și cei care au avut de câștigat de pe urma situației tragice: firmele de pompe funebre. În județul Cluj, avem parte de profesioniști și de servicii calitative, dar și de alții, care pot face ușor „afaceri” de pe urma celor care nu mai sunt printre noi, așteptând fiecare deces ca vulturii după colț. Iată un top al celor mai „titrate” firme care se ocupă de serviciile funerare, trecând în revistă, mai ales, o analiză comparativă a cifrei de afaceri și a profitului de când s-a instalat situația pandemică. 

TRIFU SRL este o firmă de top în domeniul serviciilor funebre, campioană pe județul Cluj, după cum o arată și premiile obținute: cu o cifră de afaceri de 2.115.403 lei și un profit net de 252.183 lei pe anul 2020, TRIFU SRL s-a clasat pe pe locul 1 în Top Afaceri România 2021 (top pentru Microintreprinderi, județul Cluj, domeniul 96: alte activități de servicii, conform bilanț 2020), având titlul de Cea mai mare firmă din România 2021 (top pentru România, localitatea Cluj-Napoca, domeniul 9603: activități de pompe funebre și similare, conform bilanț 2020). De asemenea, s-a clasat pe poziția a doua în Top Afaceri România 2021 (Top pentru județul Cluj, domeniul 96: alte activități de servicii, conform bilanț 2020) și locul 3 în Top profit România 2021 (top pentru localitatea Cluj-Napoca, domeniul 9603: activități de pompe funebre și similare, conform bilanț 2020). Se pare că, „sicriele de lux”, așa cum sunt prezentate pe site, și-au făcut treaba. Firma este o afacere de familie, fiind patronată de Trifu Petru Ilie și Trifu Maria Virginia.

CARPE DIEM FUNERARE SRL este, de asemenea, una dintre cele mai căutate servicii de pompe funebre din județul Cluj. Dacă în 2019 aveau cifra de afaceri de 807.911 lei, pandemia i-a adus, din 2020, la suma de 1.206.693 lei și un profit net de 386.627. Așa cum era de așteptat, și CARPE DIEM FUNERARE SRL a fost premiată și răspremiată, după cum urmează: locul 2 în Top Afaceri România 2021 (top pentru microintreprinderi, județul Cluj, domeniul 96: alte activități de servicii, conform bilanț 2020), locul 3 în Top Afaceri România 2021 (top pentru localitatea Cluj-Napoca, domeniul 96: alte activități de servicii, conform bilanț 2020), locul 2 în Top Profit România 2021 (top pentru localitatea Cluj-Napoca, domeniul 9603: activități de pompe funebre și similare, conform bilanț 2020) și locul 3 în Top Profit România 2021 (top pentru localitatea Cluj-Napoca, domeniul 96: alte activități de servicii, conform bilanț 2020). Firma este deținută de Bidianu Nona Maria.

REQUIEM FUNERAR SRL se clasează pe următoarea poziție, conform cifrei de afaceri din domeniul serviciilor funerare din județul Cluj. REQUIEM FUNERAR SRL se află pe locul 1 în Top Profit România (județul Cluj, domeniul 9603: activități de pompe funebre și similare), însă nimic nu este întâmplător și, dacă aruncăm o privire mai amănunțită, vom vedea că această realizare nu a fost obținută exclusiv pe baza muncii grele. Sigur, nu le contestă nimeni calitatea serviciilor, dar, în afară de „firma-mamă”, care este plătitoare de TVA (la facturare), REQUIEM se împarte în multe alte firme mai mici, bineînțeles, neplătitoare de TVA – de aici și tot profitul. Mai avem pe listă REQUIEM JUNIOR SRL, REQUIEM SERVICII FUNERARE SRL și REQUIEM REPATRIERE FUNERARE SRL. Niciuna din aceste „extensii” nu este plătitoare de TVA. Inteligent, nu?  Toate firmele sunt administrate de Mureșan Alexandru. 

ROTCONS SRL se clasează, în mod paradoxal, pe locul 4. De ce în mod paradoxal? Fiindcă, în mod normal, această firmă n-ar mai fi trebuit să existe. Este vorba de firma de pompe funebre aparținându-i lui Dan Ionescu, care făcea afaceri cu morții la propriu, dincolo de orice joc macabru de cuvinte care s-ar fi putut potrivi situației. În noiembrie 2020, patronul a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la 2 ani cu suspendare. Cum își făcea ROTCONS SRL clientelă? Simplu – plătea trei medici ambulanțieri, care le furnizau informații de natură personală, în legătură cu aparținătorii decedaților. De multe ori, aceștia ajungeau să-i sune pe aparținători și să le prezinte oferta chiar dinainte ca familia să știe că bolnavul a decedat. Astfel, și medicii respectivi se alegeau cu buzunarul plin, dar și ROTCONS SRL putea elimina concurența încă dinainte ca „marfa” să apară pe piață. Să fie oare de vină faptul că au fost deconspirați? Altfel, nu se poate explica cum firma a ajuns de la un profit net de 96.740 lei pe 2019, la unul pe minus (anume -23.787 lei) în 2020. Deși morții nu se termină niciodată, Dan Ionescu voia să bage primul prospăturile în sicriu.

VESP IMPEX SRL, următoarea firmă din top, demnă de emisiunea „Surprize-surprize”. Se pare că și familia Trifu, după ce s-a bucurat de un succes de invidiat și a luat toate premiile, și-a făcut și o mică firmă, în umbră, neplătitoare de TVA, ca să mai scoată niște bănuți. Iar cifra de afaceri nu este chiar atât de mică, vorbim despre 308.400 lei. 

IOF EUROPA SRL este o firmă tânără, administrată de Sandu George Marian. Și spunem tânără, fiindcă a fost înființată în 2018, când avea cifra de afaceri pe 0, pentru ca, în 2019, să ajungă la 101.419 lei. Se pare că pandemia și-a făcut bine treaba, fiindcă, în 2020, cifra de afaceri aproape s-a triplat: 297.784 lei. Dacă viitorii antreprenori se tem că pandemia le-ar putea strica planurile, întotdeauna e o soluție rentabilă să te apuci de servicii funerare, mai ales în perioada asta! 

FLORELA SRL e exemplul clasic că pandemia îți dă ariiiipi… și bani. După ce, din din 2013, firma nu a mai fost activă timp de șapte ani, în 2020 s-a întors în forță, cu o cifră de afaceri de  295.417 lei și un profit net de 150.447 lei! Firma este administrată de Mihuț Claudia Manuela, care a știut când e timpul să reintre în scena afacerilor de pompe funebre. 

Deși pandemia a adus economia la pământ, firmele care se ocupă cu serviciile funerare sunt mai fericite și mai prospere ca niciodată: iată că, așa cum se întâmplă de fiecare dată, și din cele mai dezastruoase evenimente va fi mereu cineva care va avea de câștigat, pe principiul „Fă Rai din ce ai!”. Patronii pompelor funebre cu siguranță s-au descurcat, arată Gazeta de Cluj.

coral