Adriano Celentano, artistul care a bucurat atatea generatii cu muzica sa, actorul care a frant inimi cu rolurile sale interpretate exceptional in zeci de filme, iata ca a ajuns la respectabila varsta de 80 de ani.

Adriano Celentano s-a nascut la 6 ianuarie 1938 in Milano si a fost dintotdeauna pasionat de muzica. La 12 ani, fortat de lipsurile materiale, Celentano a renuntat la scoala si s-a dedicat meseriei de ceasornicar, meserie pe care a indragit-o toata viata si la care nu a renuntat in ciuda succesului inregistrat in cariera sa artistica: „Am doua ocupatii. Una mi se trage din copilarie, cea de ceasornicar.

A doua mea profesie este cea de artist. Aceasta s-a transformat in principala mea activitate. Ma folosesc de ea pentru a aduce in fata ceea ce cred.“ – declara Adriano Celentano in urma cu cativa ani.

La 18 ani se lanseaza in muzica si incepe sa participe la diferite festivaluri de profil, devenind usor, usor cunoscut in intreaga Italie, dar si dincolo de hotarele ei. In anul 1959 primeste primul sau rol intr-un film, iar anul urmator se face remarcat in celebra pelicula “La Dolce Vita” in regia lui Federico Fellini.

Adriano Celentano, 1980 In anul 1961, participa la Festivalul de la Sanremo cu piesa “24.000 baci” si castiga locul al doilea, acela fiind si momentul cand o intalneste pe Claudia Mori, cea care ii va deveni sotie trei ani mai tarziu, partenera de scena si cu care are trei copii: Rosita, Giacomo si Rosalinda, aceasta din urma fiind cunoscuta pentru rolul sau de Satan in filmul lui Mel Gibson, The Passion of the Christ, si care a recunoscut ca e lesbiana. Participa constant la Festivalul de la Sanremo cu diverse melodii care devin imediat celebre, iar in anul 1970 castiga concursul cu piesa “Chi non lavora non fa l’amore”, cantata impreuna cu sotia sa.

Adriano Celentano si sotia sa, Claudia Mori In anul 1984 preia, traduce si adapteaza melodia “Susanna” de la grupul olandez VOF de Kunst, care o lansase cu un an in urma, si o transforma in hit international. Dupa Celentano, mai multi artisti, printre care si Ricky Martin, preiau si adapteaza melodia, insa nicio alta varianta nu reuseste sa intreaca succesul obtinut de varianta celebrului artist italian. Urmeaza albume lansate care se vand in milioane de exemplare.

Adriano Celentano , 2010 Ca actor, cel mai mare suces a fost “Serafino” (1968), regizat de Pietro Germi. Acesta s-a facut remarcat si in televiziune, fiind prezentator al mai multo show-uri TV din Italia. La 70 de ani, Celentano si-a reluat turneele si au fost, de asemenea, sold out. Cea mai originala performanta artistica a sa, care va ramane, cu siguranta, in istorie, a fost prestatia in fata a 500.000 de persoane si a lui insusi Papa Ioan Paul al II-lea, atunci cand a improvizat un numar propriu „Molleggiato“ in jurul Suveranului Pontif.

Adriano Celentano si Claudia Mori, 2017 Adriano Celentano va ramane, cu siguranta, in memoria tuturor gratie carismei sale, expresiilor faciale care starneau hazul si mersului sau specific. Avand o fire dificila, fiind rebel si mereu impotriva tiparelor societatii, Celentano intra deseori in scandaluri si nu putem sa nu punctam intamplarea din ziua nuntii sale. Adriano Celentano si Claudia Mori au vrut sa fie nonconformisti si au programat nunta la 3 noaptea, in mare secret, numai ca, la aceasi ora, in mijlocul strazii, cei doi s-au certat cuplit pentru ca mirele isi pusese alta cravata decat cea preferata de mireasa.

coral