Presa locală a difuzat mai multe filmări cu imagini șocante de la incendiul care a devastat 35 de apartamente pe o stradă din Constanța. Nu mai puțin de 200 de locatari au fost evacuați în miez de noapte, după ce au fugit în papuci și pijamale din calea flăcărilor. 

Surse apropiate anchetei au declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că în jurul orei când ar fi izbucnit incendiul ar fi văzut niște persoane care se jucau cu petarde în parcarea blocului.

Așa cum se poate observa de pe camerele de supraveghere de la blocul învecinat, doi tineri se jucau în parcare, iar imediat după s-a produs explozia urmată de incendiu în parcare.

Reamintim că 35 de apartamente au fost afectate de incendiul izbucnit la un imobil de pe strada Nicolae Grindeanu din municipiul Constanța.

Pompieri din trei județe, Constanța, Călărași și Ialomița, au intervenit, în noaptea de miercuri spre joi, pentru stingerea incendiului. Incendiul a izbucnit la ora 00.58, în noaptea de miercuri spre joi la un ansamblu de locuințe din Prelungirea Nicolae Grindeanu 6 din municipiul Constanța.

Au fost în pericol cinci scări de bloc și peste 200 de locatari, iar ISU Dobrogea a activat Planul Roșu de Intervenție în jurul orei 1.52.

Potrivit reprezentanților ISU Dobrogea, 35 de apartamente au fost afectate de flacără, iar cinci adulți au fost cazați la spitalul modular militar instalat pe Stadionul Portul (4 bărbați și o femeie).

De asemenea, o femeie cu copil a fost cazată la un cămin al Direcției Generale de Asistență Socială. Totodată, Primaria Municipiului Constanța a identificat un bloc cu 23 de apartamente disponibile in caz de nevoie.

Reamintim că, în prag de sărbători, mai multe apartamente dintr-un bloc situat pe strada Nicolae Grindeanu din Constanța au fost avariate de incendiu, fum și apa folosită de către pompieri.

Au fugit din case în pijamale

La mai puțin de 10 zile până la Crăciun, oamenii au ieșit, speriați, doar cu ce aveau pe ei, în pijamale și cu o geacă pusă în fugă. S-au refugiat pe terasa de la ultimul etaj sau țipau disperați de la balcoane să fie salvați de către pompieri. Peste 100 de persoane au fost coborâte cu autoscările prezente, în număr de trei, la incendiu.

„La 0.58 a fost apelul la 112, iar la 1.01, la fața locului a ajuns ambulanța SAJ. La 1.07 a sosit prima mașină de pompieri de stingere, din subunitatea Portul. Ca timp, s-a încadrat în cele 3 minute de alertare pe timp de noapte, cât și cât a făcut pe drum”, a spus Cristian Mihail Amarandei, șeful ISU Dobrogea pentru ZIUA de Constanța

Șeful ISU Dobrogea: Clădirea trebuia să aibă sistem de stingere și sistem de siguranță

De asemenea, el a mai precizat că societatea care s-a ocupat de construcție, în 2015, a depus spre avizare pentru parcaj, însă în 2016 a fost dată în folosință fără să fi venit pentru avizare.

„Nu a venit constructorul. Trebuia să aibă acolo sistem de stingere și sistem de siguranță. Este un spațiu care nu poate fi numit parcare”, a mai spus Amarandei.

El a mai precizat că acolo se fac cercetările preliminare la fața locului, iar cauza incendiului rămâne în curs de stabilire, nefiind exlusă nicio cauză. Legat de posibilitatea de locuire pe viitor, șeful ISU a spus că „Am vorbit cu șeful Inspectoratului de Stat în Construcții, iar structura nu pare să fie afectată. Instalațiile trebuiesc reparate cât mai repede”. coral