Colectarea selectivă pe patru fracţii (gunoi menajer, sticlă, hârtie/carton și plastic/metal) a deşeurilor generate de populaţie va fi implementată la Cluj-Napoca începând din vară. Acest lucru înseamnă majorarea tarifelor pentru gunoi atât pentru persoanele fizice, cât și pentru agenții economici sau instituțiile publice. 

Proiectul de hotărâre "privind aprobarea tarifelor distincte pentru activitatea de salubrizare menajeră pe raza municipiului Cluj-Napoca, urmare a intrării în vigoare a ordonanței de urgență a guvernului (OUG) nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a OUG nr. 196/2005 privind fondul pentru mediu, aprobată prin legea nr. 31/2019" va fi supus votului consilierilor locali în şedinţa de marţi, 22 aprilie 2019.

Aşadar, creşterea tarifelor de la 7,18 lei/persoană (cu TVA) la 9,88 lei/persoană (cu TVA), respectiv de la 45,11 lei/mc la 61,82 lei/mc la agenţii economici se datorează creșterii consumului de combustibil, respectiv a celui de lubrifianți și piese de schimb, datorită creșterii frecvenței de colectare cauzată de necesitatea introducerii colectării pe patru fracții.

În prezent sunt în medie două containere de 1,1 mc destinate colectării fracției umede. Prin implementarea colectării pe patru fracții, punctele de colectare vor trebui să fie dotate cu patru containere, trei pentru reciclabil și unul pentru fracția umedă.

Lipsa spațiului nu permite menținerea a două containere pentru fracția umedă, ceea ce duce la:

  • necesitatea măririi frecvenței de colectare;
  • creșterii cheltuielilor materiale datorită necesității dotării punctelor gospodărești cu pubele/containere;
  • creșterii cheltuielilor cu munca vie datorită modificărilor legislative care prevăd salariul minim pe economie și a necesarului de personal cauzat de mărirea frecvenței de colectare;
  • includerii taxei pe economia circulară impusă de OUG 74/2018.

Asta se arată în proiectul de hotărâre a Consiliului Local. Tarifele au fost deja avizate de către Comisia de prețuri și tarife din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, în 18 aprilie.

Sursa: ziuadecj.realitatea.net

coral