În acest an, cererea de carne de porc în Uniunea Europeană va scădea cu 0,6% până la 20,3 milioane tone, cea mai scăzută valoare din ultimii şapte ani, estimează Departamentul american al Agriculturii. Se prognozează că și consumul de carne de vită şi pasăre va ajunge la minimul ultimilor ani, arată Bloomberg. Tablou dramatic și pentru industria alimentară din România.

Pandemia a apărut într-un moment în care sectorul cărnii era deja afectat de preocupările multor persoane cu privire la mediu. Unii consumatori au decis să mănânce mai puţină carne, din cauza contribuției acestui sector la despădurire şi emisiile de dioxid de carbon.

În acest context, dietele vegane câștigă popularitate. Spre exemplu, în Germania, renumită pentru produsele din carne precum cârnații, 63% dintre rezidenţi vor să reducă consumul de carne.

Preţurile la carnea de porc în Europa, care au fost inițial stimulate de creşterea exporturilor către China, au început acum să scadă. Astfel că preţurile în Franţa şi Germania sunt la cel mai redus nivel din ultimul an.

Apare un surplus, în condițiile în care produsele precum vițeii de lapte se îndreptau în mod normal spre restaurantele selecte din Italia, care au fost închise din cauza carantinei.

Pentru a ajuta piața, Uniunea Europeană a propus chiar să contribuie la finanţarea depozitării produselor precum carnea de vită şi miel.

Veniturile producătorilor francezi din acest sector au scăzut în medie cu 30 la sută de la începutul pandemiei, potrivit estimărilor. Din cauza faptului că există mai puţini turişti care să cumpere mezeluri din Franța, vânzările ar putea rămâne la un nivel scăzut chiar şi după ridicarea interdicţiilor. Iar declinul economiei ar putea reduce cheltuielile consumatorilor, ceea ce ar duce la crearea unui cerc vicios.

coral