În plină pandemie,185 de cadre medicale (medici, infirmiere, kinetoterapeuți, maseuri, brancardieri), angajate cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată la Spitalul Polaris, urmează să fi puse pe LIBER. Acțiunea de concediere colectivă urmează să demareze luni 4 mai. 

Medicii și personalul auxiliar au fost informați printr-o teleconferință că Polaris Medical Clinică de Recuperare SA a sistat cu data de 1 aprilie contractul cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Motivul invocat  a fost starea de urgență și un ordin al ministrului sănătății prin care sunt interzise internările, fapt ce ar fi lăsat fără clienți  și implicit fără surse de venit spitalul.  Toți angajații Polaris sunt în șomaj tehnic din data de 1 aprilie. În contractele de muncă, angajații au dreptul la salarii compensatorii și la plata zilelor de concediu de odihnă. Pentru a evita cheltuielile cu personalul conducerea Polaris i-a amenințat pe angajați că în cazul în care nu își vor da demsia va fi declarată insolvența deoarece nu sunt bani pentru plata salariilor compenstorii. 

La finele săptămânii trecute, în cadrul unei comisii de mediere formată din reprezentanți ai Polaris, DSP și CNAS, s-a propus ca toți angajații Polaris Medical să fie transferați ( angajați) la Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca.

Consiliul Județean Cluj  a anunţat încheierea contractului de colaborare cu Spitalul Polaris Medical în vederea combaterii COVID-19.  Astfel, luni, 27 aprilie, a fost semnat documentul prin care Spitalul Polaris Medical devine o extensie a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Valoarea chiriei lunare plătită de Consiliul Judeţean Cluj, potrivit evaluării unui expert al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), este de 80.000 lei + TVA, lunar, echivalentul a aproximativ 2 euro/metru pătrat. 

Potrivit surselor InfoCluj.eu, în clădirea din localitatea Suceagu, sunt amenajate de mai bine de trei luni săli de operație care ar urma sa fie utilizate, în regim privat, de nume grele ale medicinei clujene. Este vorba despre chirurgul Dan Eniu, respectiv Ioan Coman de la Spitalul Municipal Clujana.  Chiar dacă activitatea medicala e suspendată în rest, se continua lucrările la amenajarea secției de chirurgie.

Trebuie să menționăm faptul că activitatea medicală în spitalul Polaris s-a redus simțitor de la decretarea sării de urgență, ajungând la doar 10% față din activitatea desfășurată înainte de restricțiile impuse. Mai mult decât atât singurele secții care mai funcționau înainte ca reprezentanții CJ să închirieze clădirea din Suceagu erau cele de neurologie si psihiatrie. 

Așa cum se poate observa în cele două imagini de mai jos, Polaris Medical Clinică de Recuperare S.A. este pe pierdere încă de la înființare. În tot acest timp, Polaris Hospitality SRL, firma care închiriază clădirea pentru Polaris Medical Clinică de Recuperare S.A. este pe profit. 

coral