News Flash:

Inalta Curte: Profesorii din invatamantul de stat au calitatea de functionari publici si pot ajunge la inchisoare daca iau mita

20 Martie 2017
1171 Vizualizari | 0 Comentarii
BZC Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.9253 RON (-0.0012)
USD: 4.0683 RON (-0.0140)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Profesorii pot fi acuzati de luare de mita

In sensul legii penale, cadrele didactice din scolile de stat sunt considerati functionari publici. Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit miercuri, 15 martie, ca profesorii pot fi cercetati si pedepsiti penal pentru infractiunea de luare de mita. Articolul care prevede toate aceste aspecte este art. 175 alin. 1 lit. B) teza a II-a din Codul penal.

Art. 175. Functionar public

(1) Functionar public, in sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie:

a) exercita atributii si responsabilitati, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor puterii legislative, executive sau judecatoresti;

b) exercita o functie de demnitate publica sau o functie publica de orice natura;

c) exercita, singura sau impreuna cu alte persoane, in cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atributii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.

(2) De asemenea, este considerata functionar public, in sensul legii penale, persoana care exercita un serviciu de interes public pentru care a fost investita de autoritatile publice sau care este supusa controlului ori supravegherii acestora cu privire la indeplinirea respectivului serviciu public.

In sensul legii penale, profesorii care predau in scolile de stat sunt considerati functionari publici. Prin urmare, daca iau mita, acestia pot fi cercetati penal si pot primi pedeapsa cu inchisoarea. Asa a stabilit, intr-o sedinta desfasurata miercuri, 15 martie, Completul ICCJ pentru pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a carui decizie va produce efecte la nivel national odata cu aparitia in Monitorul Oficial.

Curtea stabileste ca profesorul din invatamantul preuniversitar de stat are calitatea de functionar public in acceptiunea dispozitiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal.

Prevederea indicata face referire la faptul ca «functionar public, in sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie (...) exercita (...) o functie publica de orice natura», asa cum scrie in Codul penal.

Functionarii publici care pretind ori primesc bani sau alte foloase necuvenite ori accepta promisiunea unor astfel de foloase, in legatura cu indeplinirea, neindeplinirea, urgentarea ori intarzierea indeplinirii unui act ce tine de indatoririle lor de serviciu sau in legatura cu indeplinirea unui act contrar acestor indatoriri, se pedepseste, potrivit Codului penal.

Decizia luata de ICCJ vizeaza un dosar in care o profesoara de liceu a cerut mita 500 de lei (cate 25 de lei de la fiecare elev al clasei) pentru a promova copiii la geografie.

Conform Legii educatiei, invatamantul preuniversitar cuprinde educatia timpurie, invatamantul primar (clasa pregatitoare si clasele I-IV), invatamantul secundar inferior si superior (clasele V-VIII, clasele IX-XII/XIII, respectiv invatamantul profesional) si invatamantul tertiar nonuniversitar (invatamantul postliceal).

In dosarul Curtii de Apel Bucuresti, inculpata, profesor din invaţamantul preuniversitar de stat, este acuzata ca ar fi pretins si primit o suma de bani in legatura cu indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu (notarea elevilor din clasa la care preda materia geografie), iar stabilirea calitatii sale de functionar public intr-un sau alta dintre acceptiunile anterior mentionate, are influenta asupra indeplinirii conditiilor de tipicitate ale infractiunii de luare de mita, intrucat fapta savarsita in legatura cu indeplinirea unui act ce intra in indatoririle de serviciu, constituie infractiune munai daca cel care a comis-o este functionar public in acceptiunea art. 175 alin. 1 lit. b teza a II- a din Codul penal, nu si in accepţiunea art. 175 alin. 2 din acelasi Cod, potrivit legal Land.


Sursa: Avocatura.com


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

iccj profesori functionari publici luare mita
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1648 (s) | 22 queries | Mysql time :0.055475 (s)