Primăria Cluj-Napoca a lansat licitaţia pentru serviciile de proiectare și execuție a arterei Molnar Piuariu, prima stradă smart din România. Costurile se ridică la 4.4 milioane de lei (926.000 euro), bani europeni. 

Primăria Cluj-Napoca a lansat licitaţia publică privind "servicii de proiectare şi execuţie de lucrări pentru: proiect tehnic (PT), proiect tehnic pentru autorizaţia de construire (PAC), proiect de organizare a execuţiei lucrărilor (PCE), documentaţie pentru detaliile de execuţie (DDE) şi a caietelor de sarcini şi execuţia lucrărilor pentru obiectivul de investiţii: Amenajare coridoare pietonale: Strada Molnar Piuariu Cluj-Napoca". 

Valoarea totală estimată a investiţiei este de 4.495.411,17 lei (fără TVA), din care 153.000 lei (fără TVA) sunt prevăzuţi pentru serviciile de proiectare, iar 4.342.411,17 (fără TVA) pentru execuţia lucrărilor. Banii ar urma să fie alocaţi din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, axa prioritară 4. 

Termenul limită de depunere a ofertelor este 22 aprilie 2019, iar criteriul de atribuire: preţul cel mai scăzut. 

Prima stradă smart din România, amenajată în Cluj-Napoca

Pe modelul oraşelor europene, strada Molnar Piariu din cartierul clujean Mărăşti va fi amenajată după un proiect pilot ce prevede nu doar mai mult spaţiu pentru pietoni, ci şi dotări high tech. 

Strada Molnar Piariu se întinde între Dâmboviței și Fabricii de Zahăr și este intersectată de strada Teleorman. Este arteră cu sens unic, în prezent. Partea dinspre cămine va deveni pietonală, cu dale de granit, iluminat cu leduri, arbori și băncuțe, dar și cu stații de biciclete și trotinete, inclusiv cu stație de încărcare pentru mijloacele de deplasare electrice.

De asemenea, se creează posibilitatea apariției de terase, ca zonă să semene cu ceea ce se întâmplă pe strada Piezișă.

Proiectul a fost realizat de Planwerk, biroul de arhitectură care a elaborat mai demult planurile pentru pietonalizarea Pieței Unirii și a străzii Eroilor și mai recent cele de modernizare a zonei din preajma Pieței Lucian Blaga, respective a Bulevardului 21 Decembrie.

coral