News Flash:

Inflație record: care țară din Europa a fost cel mai grav afectată și cum se compară România cu celelalte?

2 Noiembrie 2022
928 Vizualizari | 0 Comentarii
Inflatie

Revenirea economică așteptată a Europei din cauza pandemiei de coronavirus a fost împiedicată de o serie de factori, în ultimele săptămâni, iar fiecare colț al continentului se confruntă cu prețuri în creștere, scrie Euronews.

Inflația pentru întreaga Uniune Europeană este de așteptat să atingă 6,8% în acest an, deoarece războiul Rusiei împotriva Ucrainei și ruperea relațiilor economice dintre Moscova și cea mai mare parte a restului Europei continuă să lovească economiile.

Comisia Europeană a revizuit în jos prognoza de creștere economică a blocului european, comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, descriind reducerea creșterii drept „una dintre cele mai abrupte” realizate vreodată între prognoze.

În afara UE, rata inflației din Regatul Unit a crescut la 9%, cea mai mare rată anuală din 1982. Rusia se confruntă cu o inflație de 17,8%.

Iată o privire asupra ratei inflației din fiecare țară din Europa:

Sursa foto: Euronews

Ce cauzează aceste rate ale inflației?

Europa și o mare parte a lumii erau deja lovite de creșterea prețurilor la energie – care contribuie la inflație – înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie.

Conflictul a exacerbat criza energetică, alimentând îngrijorările globale că ar putea duce la o întrerupere a aprovizionării cu petrol sau gaze naturale din Rusia.

Rusia este principalul furnizor de petrol, gaze naturale și cărbune al UE, reprezentând aproximativ un sfert din energia totală a blocului.

O interdicție a UE asupra cărbunelui din Rusia urmează să intre în vigoare în august și, printr-un efort voluntar, Europa este în curs de reducere a cererii de gaze naturale rusești cu două treimi în acest an.

Propunerea unui embargo petrolier s-a lovit de blocaje, pe fondul rezervelor din partea unor țări fără ieșire la mare care sunt foarte dependente de petrolul rusesc, cum ar fi Ungaria.

Dar prețurile multor mărfuri – inclusiv alimentele – au crescut și ele de când au fost introduse pentru prima dată blocaje în timpul pandemiei de COVID-19 în urmă cu doi ani, tensionând lanțurile globale de aprovizionare, lăsând culturile să putrezească și provocând cumpărături de panică în supermarketuri.

Războiul din Ucraina a înrăutățit din nou dramatic perspectivele, deoarece Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din grâul și orzul la nivel mondial și două treimi din exporturile mondiale de ulei de floarea soarelui folosit pentru gătit. Ucraina este, de asemenea, al patrulea cel mai mare exportator de porumb din lume.

Agenția Națiunilor Unite pentru alimente a declarat că prețurile au atins un record istoric în februarie și din nou în martie, iar Banca Mondială estimează că prețurile grâului ar putea crește cu peste 40% în acest an.

Gentiloni a avertizat, de asemenea, că lucrurile s-ar putea înrăutăți și mai mult decât prognozează în prezent statisticienii din UE.

„Prognoza noastră este supusă unor incertitudini și riscuri foarte mari”, a spus el. „Sunt posibile și alte scenarii în care creșterea ar putea fi mai mică și inflația mai mare decât ne proiectăm”.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0924 (s) | 22 queries | Mysql time :0.034703 (s)