News Flash:

Insecta care a INVADAT Clujul. Este IMUNĂ la insecticide

2 August 2021
1726 Vizualizari | 0 Comentarii
musculita de platan

Roiuri de insecte dintr-o specie mai puţin cunoscută au umplut Cluj-Napoca și localitățile din jur şi îi sâcâie pe oameni. Se aşează pe haine sau pe piele şi îi înţeapă.

Se numesc ″Tigrul platanului″⁣ şi sunt musculiţe de dimensiuni foarte mici care din cauza căldurii s-a înmulţit alarmant în această vara. Nori întregi au ieşit din parcuri şi au dat năvală peste blocuri ori case. Medicii spun că muşcăturile nu par periculoase, dar cu siguranţă sunt deranjante.

Aproape că nu există bucureştean care în această vara să nu fi fost deranjat de aceste musculiţe. Doar cei norocoşi nu au fost pișcați când au ieşit afară.

”Tigrul platanului” a invadat şi balcoanele apartamentelor. Chiar dacă pervazurile sunt curăţate, în doar câteva ore musculiţele năvălesc din nou. Adulţi şi copii deopotrivă se plâng că muşcătura este dureroasă.

”Sunt mai periculoase decât țânțarii. Nici nu le simţi, că nu bâzâie”, spune un bărbat căzut ”victimă” insectei.

Corythucha ciliata, denumită popular ″tigrul de platan″⁣ este o musculiţă de 5 - 6 mm. Corpul este aplatizat, aripile sunt transparente, iar capul are dungi negre, de unde şi denumirea populară. Face parte din ordinul heteroptera, la fel ca plosnita şi este originară din America de Nord. În Europa a apărut mai întâi în Italia, iar de câţiva ani o întâlnim şi în România.

Este prima dată când această insectă deranjează oamenii, iar specialiştii în boli infecţioase nu ştiu încă dacă este sau nu periculoasă. Deocamdată nu au fost înregistrate cazuri în care să se facă legătura între înţepătura tigrului de platan şi vreo infecţie apărută la pacienţi.

De regulă, musculiţa se hrăneşte cu seva din frunzele de platan sau frasin.

Cei care au fost intepati spun că şpray-iurile folosite împotriva ţânţarilor nu ţin la distanţă aceste musculiţe. Dacă aţi avut ghinionul să fiţi piscati, e bine să va spălaţi imediat cu apă şi săpun pentru a dezinfecta locul. Dacă sunteţi predispus la alergii, mergeţi la medic.

De asemenea, autoritățile spun că insecticidele care se folosesc de obicei pe străzile din oraș pentru a scăpa de alte insecte nu o deranjează pe musculița de platan

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

invazie cluj insecticide
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1280 (s) | 33 queries | Mysql time :0.050390 (s)