Institutul UBB în Inteligență Artificială, Realitate Virtuală și Robotică din cadrul HUB-ului UBB de Tehnologii Inovative a pus bazele unui parteneriat strategic cu Microsoft pentru componenta de inteligență artificială și tehnologii inovative, care implică resurse umane, infrastructură și proiecte comune. 

Prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) declară că „după ce bazele au fost puse prin colaborări majore cu actori de referință internaționali – ex. SAS (pentru "AI/Data science"), UiPath (pentru "Robotic process automatization”), Eon Reality (pentru realitate virtuală/augmentată/mixtă)  etc. -, mă bucură și parteneriatul strategic cu Microsoft, unul din liderii internaționali în inteligență artificială și tehnologii inovative („cybersecurity/blockchain”, etc.), cu atât mai mult cu cât experții Microsoft au fost invitați să facă parte și din echipa UBB care lucrează la strategia națională de „Quantum computing/communication” (inclusiv la noul program postuniversitar în domeniu pregătit de UBB). Vom avea în curând o conferință de presă comună pentru a detalia unele aspecte ale parteneriatului strategic”.

Institutul UBB de Inteligență Artificială, Realitate Virtuală și Robotică are baza în cea mai mare școală de informatică din țară, dar integrează expertiză diversă, academică și non-academică, din mediul național și internațional.

HUB-ul UBB de Tehnologii Inovative va organiza în toamna anului 2022 o întâlnire platformă, cu actori academici și din mediul socio-economic, dedicată dezvoltării tehnologiilor inovative în România.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, iar din 2021 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

coral