Odată cu debutul anului școlar, o nouă structură din cadrul poliției Cluj și-a început activitatea. Este vorba de Poliția Siguranță școlară, care are grijă ca elevii din toate școlile clujene să nu aibă probleme. În fruntea acestei structuri a fost numit inspectorul de poliție Daniel Bogdan Berende, un tânăr priceput și încrezător, cu o experiență de 17 ani în domeniu.

Daniel Berende, șeful structurii Siguranță Școlară a vorbit în exclusivitate pentru Bună Ziua Cluj despre misiunea lui și a colegilor săi.

 „Acest birou este o structură specializată care se axează pe siguranța în școli. Biroul coordonează acțiunile de prevenire și combatere a tuturor faptelor antisociale, indiferent că vorbim de fapte cu caracter penal, cu caracter contravențional, ori alte fapte antisociale care nu se încadrează în tiparele societății. Vorbim despre agresiune verbală, agresiune fizică, bullying, trafic și consum de droguri în cadrul școlilor și în proximitatea lor”, a explicat Berende.

Care sunt problemele din școlile clujene?

La nivelul școlilor din județul Cluj există diverse probleme, dar majoritatea au legătură cu violența și cu furturile.

„La poliție au fost sesizate diferite evenimente, de la infracțiuni de lovire și alte violențe la acte de sustragere, furturi, însușirea bunului găsit”, a adăugat inspectorul de poliție.

Primele misiuni

Primele misiuni ale biroului nou înființat au avut loc la festivitățile de început de an școlar. 

„Odată cu începerea școlii, agenții au participat la activitățile de deschidere a anului școlar. Au fost două instituții care au organizat festivități, s-a mers la aceste unități, s-a mers și la celelalte unități, dar, din fericire, până în acest moment nu au fost constatate nereguli”, a spus inspectorul de poliție.

Polițiștii din cadrul structurii nou înființate vor avea grijă ca elevii să fie în siguranță.

„Lucrătorii din cadrul Biroului de Siguranță Școlară au un rol de monitorizare și ca să verifice că sunt respectate măsurile, relaționează direct cu conducătorii unităților de învățământ, încearcă să identifice factori de risc, vulnerabilități și să le aducă la cunoștința organelor abilitare”, a explicat polițistul.

Cine este Daniel Bogdan Berende?

Daniel Bogdan Berende are 36 de ani și începând cu data de 11 septembrie a fost împuternicit în funcția de șef birou Siguranță Școlară, structură nou înființată în cadrul IPJ Cluj.

Inspectorul de poliție, cu toate că este tânăr, are o experiență de 17 ani în cadrul M.A.I. Tânăr, doritor să ajute, Berende cu siguranță va reuși să păstreze, împreună cu colegii săi, un climat de siguranță pentru elevii clujeni.

„Sunt de 17 ani în Ministerul Afacerilor Interne. Dintre aceștia, 15 i-am petrecut în structura operativă, respectiv în compartimentul de investigații criminale. În acest compartiment am soluționat acte de urmărire penală pe mai multe genuri de infracțuni. Cred că în acești 15 ani am relaționat cu instituțiile publice din Cluj, am dezvoltat o abilitate de lucru de coordonare, trasare de sarcini, executare de sarcini. În ceea ce privește numirea mea în această funcție, pentru mine este o provocare pe care o accept, și sper să reușesc împreună cu colegii mei ca această structură să își atingă obiectivele”, a concluzionat Daniel Bogdan Berende.

Polițiștii de la această structură vor acționa exclusiv pentru un mediu școlar sigur, pe toate aspectele ce privesc elevii și profesorii.

Asigurarea unui mediu școlar sigur, protejat de diferitele forme de manifestare a criminalității, este o prioritatea pentru Poliția Română.

CITEȘTE ȘI:

A fost înființată Poliția „Siguranță Școlară”. Cu ce se vor ocupa polițiștii din aceastră structură

coral