PNL nu vrea să meargă la Cotroceni cu altă variantă de premier decât Ludovic Orban. Și, cum nu are majoritate, Guvernul va trebui să fie unul de alianță. În același timp, USR nu renunță la varianta Dacian Cioloș. Președintele Klaus Iohannis are patru variante de premieri propuși. Este vorba despe Alexandru Rafila (PSD), Ludovic Orban (PNL), Dacian Cioloș (USR-PLUS) și Călin Georgescu (AUR).

Prim-ministrul Ludovic Orban afirma în urmă cu o săptămână, că ”în toate democraţiile, partidul care câştigă alegerile este cel care dă premierul, pentru că el are cel mai larg sprijin din partea populaţiei”.

Ludovic Orban: ”Partidul care câştigă alegerile dă premier”

„Normal, preşedintele trebuie să ţină cont de rezultatul alegerilor. De regulă, în toate democraţiile, partidul care câştigă alegerile este primul partid care desemnează premier. Sigur că acest premier trebuie să formeze o majoritate parlamentară care să ducă la învestirea Guvernului (…) Vă mai spun încă o dată regulă; în democraţie: partidul care câştigă alegerile dă premier.

Partidul care se bucură de cel mai mare sprijin din partea populaţiei de regulă dă premier, adică asta se întâmplă în toate democraţiile din lumea asta, pentru că el este partidul care beneficiază de cel mai larg sprijin şi programul care a fost prezentat de partidul care câştigă alegerile trebuie să devină preponderent planul de guvernare al viitorului guvern”, declara premierul Ludovic Orban în urmă cu o săptămână la un post de televiziune.

Variante de premier va avea Klaus Iohannis la consultările politice de la Palatul Cotroceni.

Cei de la USR-PLUS sunt încăpăţânaţi, nu vor să cedeze în favoarea liberalilor pentru propunerea PNL, ca Ludovic Orban să rămână în continuare varianta de şef al Executivului şi vor ca Dacian Cioloş să fie această propunere şi noul premier.

De cealaltă parte, liberalii nu sunt de acord. Rămâne de văzut cum se vor înţelege pe această temă, însă un ultim cuvânt de spus îl va avea preşedintele Klaus Iohannis, după ce va chema formaţiunile politice la consultări la Palatul Cotroceni, aşa cum ar trebui să se întâmple.

Variantele de premier pe care Klaus Iohannis le va avea pe masă sunt următoarele: Partidul Social Democrat îl propune pe Alexandru Rafila, liberalii îl propun pe Ludovic Orban, cei din USR PLUS pe Dacian Cioloş şi cei de la AUR care sunt intraţi recent în Parlament vin cu o propunere. Este vorba despre Călin Georgescu. Până atunci rămâne de văzut cum vor arăta alianţele pentru formarea majorităţii. PNL îşi doreşte să formeze o majoritate alături de cei de la USR, dar şi de UDMR. Pe de altă parte şi-ar fi dorit să îi aibă alături şi pe cei din PMP, însă rămâne de văzut dacă aceştia vor reuşi până la urmă să facă pragul de cinci procente pentru a a intra sau nu în Parlament.

coral