Clasa politică din România anului 2021 este cu totul alta. Surpriza mare a acestui eșalon politic actual, este clar Alianța AUR. De cealaltă parte PSD a pierdut din încrederea alegătorilor, cu toate că oficial, au câștigat alegerile parlamentare. Decizia PSD de a trece pentru următorii patru ani în opoziție nu a surprins, în contextul actual. Fostul lider PSD, Ion Iliescu, privind din afară acum eșalonul politic, trage concluziile pe marginea PSD și AUR.

Ion Iliescu, artizanul democrației românești, despre PSD

Ajuns la venerabilă vârstă de 91 de ani, fostul președinte Ion Iliescu, exponentul primelor zile de democrație mioritică, trăiește acum în afara clasei politice actuale. Politicianul privește acum spre noua clasă politică prin spectrul omului la pensie. Într-un interviu acordat celor de la Realitatea Plus, fostul lider politic a discutat pe marginea noii clase politice românești, în special despre fostul său partid, PSD.

”Nu aș vrea să fac aprecieri care să influențeze în vreun fel părerea oamenilor și situația din partid. Urmăresc cu interes, mi-aș dori mai mult, dar nu vreau să fac aprecieri. Din păcate nu sunt prezent în activitatea conducerii de partid.

De la distanță urmăresc. Doar ce se scrie în presă, nu am o relație nemijlocită cu conducerea actuală și nu vreau să fac aprecieri.”, le-a declarat Ion Iliescu celor de la Realitatea.net.

”Discursul AUR nu seamănă deloc discursul lui Vadim Tudor”

Fostul președinte Ion Iliescu a încercat diplomat să evite analiza discursului politic al Alianței AUR, considerat un partid de extremă. Mișcările politice din ultima vreme, în opinia lui Ion Iliescu, nu par a fi atât de grave pe cât se dă de înțeles.

În aprecierile făcute, în interviul acordat celor de la Realitatea, Ion Iliescu a făcut o comparație cu dezbaterile avute de domnia sa cu Radu Cîmpeanu și Ion Rațiu, în campaniile prezidențiale.

”Nu seamănă deloc. Viață politică era mai plină de substanță. Va amintesc prima dezbatere a candidaților prezidențiali cu domnul Cîmpeanu și Rațiu. Eu chiar am resimțit cu plăcere dezbaterea aceea. Era bazată pe respect reciproc.

Fiecare cu propriile opinii, dar în relație civilizată și raporturi umane normale. Din păcate azi  sunt puțin…mă mir că nu s-au făcut progrese, din contră.”, a mai spus fostul lider politic.

Se pare totuși că actuala coaliție de guvernare, PNL, USR PLUS și UDMR, nu îi este pe plac fostului politician Ion Iliescu, părerile sale la adresa acesteia fiind critice, dar așa cum le știm, cumpătate. ”Nu aș vrea să exprim aprecieri care să fie folosite într-un fel. Personal nu sunt mulțumit.”, au fost singurele gânduri referitoare la actuala guvernare. coral