Tensiune maximă, risc major, minute vitale, viață, comunicare/negociere, echipă, salvare – sunt câteva dintre cuvintele care ar putea descrie situația cu care s-au confruntat cei de la Inspectoratul de Politie Judetean Cluj.

Marți, la ora 14:00, în cartierul Mănăștur, un apel 112 a semnalat că o persoană amenință că se aruncă de la etajul 10 al unui bloc. Din acel moment totul a devenit o cursă contra cronometru pentru salvarea unei vieți. IPJ Cluj a relatat totul printr-o postare pe pagina de Facebook:

"Colegul nostru, agent principal Cosmin Cătinaș, de la Poliția municipiului Cluj-Napoca – Secția 4 – a ajuns primul la fața locului. Tocmai intrase în schimbul 2 cu un jandarm și o elevă a școlii de poliție.

Deși se anunțase o zi liniștită, cu un soare de invidiat, apelul de urgență a schimbat brusc tabloul unui schimb II relativ ușor. Ajuns rapid la fața locului, colegul nostru a realizat riscul major al misiunii sale abia în momentul în care a intrat în contact în femeia.

Privirea goală a acesteia, atingerea fină a geamului doar cu buricul degetelor, vocea înceată și moale a femeii care se afla pe un balcon îngust al scării blocului, au făcut ca presiunea resimtiță de polițist să aibă fluctuații semnificative la fiecare mișcare a acesteia.

<<Când suntem confruntaţi cu situaţii dificile, avem tendinţa firească de a reacţiona impulsiv, fără să gândim suficient>>, asta spunea William Ury în ,,Dincolo de refuz”. 

Colegul nostru a dovedit contrariul și, cu mult tact, a inițiat un dialog cu femeia, încercând să o înduplece să îmbrățișeze viața.
În scurt timp, în sprijinul acestuia au venit negociatorii SMURD și ai IPJ. Lupta între viață și moarte a durat peste o oră, perioadă de foc pentru toți cei angrenați în această misiune.

Cosmin, colegul nostru, a fost cel care a simțit momentul prielnic pentru a acționa și a prins-o cu fermitate pe femeie de braț, reușind împreună cu ceilalți să o aducă în interiorul blocului.

A fost un moment plin de tensiune și pentru marea de oameni care priveau de jos acțiunea echipei.

Important este că misiunea a fost îndeplinită cu succes, iar munca în echipă, curajul și determinarea au condus la salvarea unei vieți.
Poate că nici nu mai contează motivul pentru care femeia a recurs la acest gest, ci doar faptul că viața, cu bune și rele, merită trăită frumos."

coral